Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Atât de îndrăgit toamna, dar şi iarna - când mulţi îl savurează cald, la gura sobii, dovleacul este în egală măsură hrănitor şi benefic pentru sănătate, de aceea este folosit într-o varietate de reţete. Culoarea galben-portocalie este mărturia faptului că dovleacul e plin de betacaroten şi antioxidanţi, însă mai conţine şi vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, protide, hidraţi de carbon, în timp ce seminţele lui conţin ulei, protide, lecitină, enzime şi rezine. Originile şi le are în America Centrală, unde datează din anii 7000 înaintea erei noastre.

Seminţele, la fel de bune ca pulpa
Întrucât este unul dintre puţinele fructe autohtone naturale ce se păstrează pe timpul iernii, dovleacul a fost folosit multă vreme de bunicii noştri pe post de „medicament”. De-a lungul timpului, el s-a dovedit util în calmarea durerilor de prostată, eliminarea excesului de acid uric din organism în cazul bolnavilor diagnosticaţi cu gută, este ideal în caz de arsuri, recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare sau obezilor care vor să slăbească. De asemenea, copiii mici, şi nu numai, scăpau de viermii intestinali apelând la remedii pe bază de dovleac. În popor, oamenii consumau seminţe de dovleac, pulpă crudă (în salate) sau coaptă, iar alţii luau dimineaţa o lingură cu ulei de seminţe de dovleac pe stomacul gol, pentru a scăpa de viermii intestinali. Mai târziu s-a dovedit ştiinţific că dovleacul conţine un aminoacid care ucide paraziţii intestinali precum teniile, şi de aceea chiar este indicat în eliminarea acestor viermi.

„Laptele de bostan”, eficace pentru prostată
În caz de prostată se poate apela la următorul truc: se macină două linguri cu seminţe de dovleac cu coajă cu tot şi se pun la fiert într-o cană cu apă pentru 15 minute. E indicat să se consume câte două-trei căni pe zi, până la atenuarea simptomelor. Pentru eliminarea excesului de acid uric din organism în cazul bolnavilor cu gută se poate bea „lapte de bostan”, care se prepară din şase linguri cu seminţe pisate (într-un vas din lut) şi jumătate de litru de apă clocotită. Timp de o lună se bea câte o cană cu „lapte” înainte de fiecare masă.

Contribuie la refacerea muşchiului cardiac
Fiind bogat în magneziu, dovleacul devine un aliat de nădejde al inimii, prevenind infarctul. În plus, cine are probleme cu inima poate consuma ulei din seminţe de dovleac, care conţine acizi graşi polinesaturaţi - un elixir pentru vasele de sânge, ce ajută la refacerea muşchiului cardiac. De asemenea, în scop profilactic, pentru protecţia inimii, puteţi consuma zilnic câte un pumn cu astfel de seminţe.

Într-o lună puteţi da jos până la cinci kilograme

Cura cu dovleac are efecte benefice şi când vine vorba despre aspectul fizic. Conţinând puţine calorii, respectiv 13 la 100 de grame de produs, alimentul este ideal pentru sănătatea organismului. Fibrele grăbesc tranzitul intestinal, aşa că cine consumă zilnic dovleac poate slăbi mai mult de cinci kilograme într-o lună, iar vitaminele A, B, C şi magneziul pe care le conţine sunt un bun suport pentru păr şi unghii, primele traumatizate în orice dietă hipocalorică.

• Consumul dovleacului va fi cu atât mai plăcut cu cât diversificaţi felul în care-l pregătiţi: copt ori sub formă de plăcintă, crud (ras în salate cu roşii, castraveţi, conopidă), înăbuşit în supe sau sub formă de suc. Mai mult, despre sucul de dovleac se spune că poate fi folosit în tratarea cancerului şi a maladiilor vasculare.

Pont! În caz de arsuri, răni sau piele crăpată fie folosiţi ulei din seminţe de dovleac, fie cataplasme cu dovleac ras, care se aplică pe locurile afectate.