Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Fie că este trifoi roşu, trifoi alb, ghizdei, coada-şoricelului, pătlagină, busuioc sălbatic sau piciorul-cocoşului, afirmaţia că în fân se găseşte o adevărată farmacie nu e deloc exagerată, o mulţime de specii medicinale cu acţiuni terapeutice dintre cele mai diverse fiind recoltate laolaltă cu iarba.

Dormiţi în otavă
De la o vreme, căpiţele nu mai sunt doar o atracţie pitorească, ci o colecţie impresionantă de plante cu rol terapeutic. Un adevărat medicament complex. Unii aleg să se tolănească în fân, metodă care oferă o relaxare deosebită, iar pe acest principiu se bazează clinicile din străinătate, extrem de scumpe, care tratează stresul prin terapia cu fân. Potrivit specialiştilor, o jumătate de oră de somn în fân proaspăt cosit echivalează cu o noapte de somn odihnitor petrecută în pat. Dacă nu putem dormi în fân, acelaşi efect îl putem avea folosind perne şi salte umplute cu fân. Pentru tratamentele naturiste, cel mai bun este fânul la a doua coasă, numit otavă. Este indicat şi fânul proaspăt, dar, fiindcă efectul terapeutic e mai puternic, trebuie să folosim o cantitate mai mică.

Fiertura de flori, bună în cistită
Specialiştii în medicină naturistă recomandă folosirea florilor de fân sub formă de ceaiuri sau băi, ca leac pentru vindecarea unor afecţiuni. Astfel, persoanelor care suferă de cistită şi boli renale li se recomandă băile fierbinţi de şezut, făcute doar seara, timp de 15-30 de minute. Cum se procedează: se toarnă într-un lighean cinci-şapte litri de flori de fân, ce se lasă la răcit. În timpul băii se mai adaugă din când în când în lighean infuzie fierbinte, pentru ca temperatura să rămână constantă. După baie, corpul nu se şterge, ci se înveleşte spatele într-un prosop uscat şi cald, apoi pacientul va sta la căldură timp de o jumătate de oră. Băile se repetă trei zile la rând, timp în care se evită statul în picioare sau în curent şi oboseala. Este indicat ca în timpul băilor să se consume ceai fierbinte din muguri de pin şi iarbă de cimbrişor, îndulcit cu miere.

Adjuvant de excepţie împotriva eczemelor
Datorită efectelor sale detoxificante şi anticancerigene, băile cu extract complet de flori de fân sunt un excelent adjuvant în tratamentul cancerului. Specialiştii recomandă folosirea următoarelor plante: drobiţa, şovârful, chimenul, sânzienele albe, brânca-ursului, iarba-şarpelui, cimbrişorul, trifoiul roşu. Se recomandă ca băile să fie făcute o dată, de cel mult două ori pe săptămână, timp de o jumătate de oră, la o temperatură potrivită, pentru a nu suprasolicita organismul. Numeroase plante ce cresc împreună cu fânul au şi excelente efecte antiseptice, modificând anumite procese metabolice la nivelul pielii. De aceea, băile cu extract complet de flori de fân sunt indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecţii bacteriene ori cu ciuperci, la nivelul pielii.

Scad febra
Persoanelor care suferă de reumatism li se recomandă atât băile parţiale, cât şi cele complete. Specialiştii spun că cele mai eficiente sunt băile foarte fierbinţi făcute cu infuzie de flori de fân. Se vor turna în cadă cinci litri infuzie fierbinte de flori de fân, se va acoperi cada cu o folie, astfel încât doar capul şi gâtul să fie afară. Din când în când se va adăuga infuzie fierbinte, pentru păstrarea temperaturii. Băile se vor face în fiecare zi, timp de zece zile. În cazul celor care au febră se va îmbrăca pacientul cu o cămaşă înmuiată în infuzie rece sau extract complet de flori de fân, timp de un sfert de oră. După scăderea febrei, pacientul va fi pus într-un loc călduros, ferit de umezeală.

Creşte rezistenţa în faţa bolilor
Dacă insomnia nu ne dă pace, băile complete cu extract la rece din flori de fân reprezintă remediul perfect. Băile vor fi făcute seara, chiar înainte de culcare. În prima săptămână va fi făcută o baie pe zi, apoi se va recurge la câte o baie la trei zile. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 30 de minute. Băile complete cu extract la rece din flori de fân sunt indicate în mod special persoanelor surmenate intelectual, dar şi celor slăbite şi devitalizate. Se vor face cure ce vor consta dintr-o baie completă la trei zile, vreme de trei săptămâni. Pentru creşterea rezistenţei la boli se recomandă băi fierbinţi cu flori de fân o dată pe săptămână. La început, temperatura din cadă va fi de 32°C-36°C, apoi se va creşte treptat, până la 39°C-40°C, prin adăugare de infuzie fierbinte. E bine ca alături de infuzie să fie folosit şi extractul la rece, ce va fi adăugat în cadă înainte de a creşte temperatura.

Fac minuni în caz de varice
Băile parţiale de picioare sunt excelente pentru varice şi tulburări de circulaţie. Pentru dureri reumatice mari se vor pune într-un lighean, până la jumătate, flori de fân, apoi se va turna apă caldă. Bolnavul va ţine mâinile sau picioarele în această apă. Băile de şezut ajută în afecţiunile hemoroidale, dar şi în unele boli genitale. La femei acţionează benefic asupra rănilor pe colul uterin, colpitelor, vaginitelor, dispareuniilor, dar şi asupra unor afecţiuni cauzate de o igienă improprie sau de o activitate sexuală exagerată.
La bărbaţi, baia locală ajută în terapia afecţiunilor prostatei. Băile cu flori de fân au de asemenea rezultate excelente şi în cazul degerăturilor. Baia cu flori de fîn este recomandată cu precădere persoanelor cu mare sensibilitate la frig şi la curenţii de aer rece. Efectul este şi de reglare a activităţii sistemului nervos central. Pentru tratamentul anumitor afecţiuni se foloseşte şi inhalaţia. Se va prepara o inhalaţie din trei mâini de fân şi cinci litri de apă. Bolnavul va sta cu capul deasupra, acoperit bine cu un prosop.

Potenţial terapeutic de excepţie

În sanatoriile de lux din Elveţia, bogaţii lumii plătesc sume exorbitante pentru a se relaxa în voie pe o plapumă de fân sau pentru procedurile excelente cu acest minunat remediu, pe cât de simplu la prima vedere, pe atât de complex prin acţiunea sa terapeutică desăvârşită.

• Apa fierbinte este contraindicată persoanelor care suferă de boli cardiace şi vasculare.
• Calitatea terapeutică a fânului provine din cele 50-60 de plante din flora spontană ce se găsesc într-un braţ de otavă.

Pont! Gargara cu infuzie din flori de fân este excelentă în afecţiuni gingivale, rinite, rinosinuzite, sinuzite, faringite şi afecţiuni ale cavităţii bucale.