Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fructe ale toamnei, amăruile gutui sunt bogate în vitamina C şi recomandate atât în caz de anemie, cât şi pentru fortificarea organismului. În plus, gutuile sunt folosite de mulţi oameni pentru afecţiunile tubului gastrointestinal şi ale ficatului, în caz de diaree sau pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi hipertensiunii arteriale.

Suc pentru cardiaci
În caz de hipertensiune arterială se iau câte 20-30 de picături de tinctură/macerat din gutui de două ori pe zi. Maceratul se obţine din 100 de grame de frunze proaspete sau uscate şi o gutuie tăiată mărunt, puse în 30 de mililitri de alcool. Se lasă la macerat câteva zile, apoi poate fi folosit. Ca mijloc diuretic sau în caz de afecţiuni ale sistemului cardiovascular şi excretor se recomandă consumul a unu-două fructe crude sau a 50-100 de mililitri de suc proaspăt pe zi.

Macerat versus anemie
Anemia se tratează tot cu un tip de macerat, dar obţinut din 50 de grame de gutuie proaspătă tăiată mărunt la 50 de mililitri de alcool alimentar. Se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos timp de o săptămână, după care se iau câte 15 picături de trei ori pe zi. De asemenea, paralel cu acest tratament, care trebuie făcut minimum o săptămână, se recomandă şi consumul, zilnic, a unei gutui crude sau fierte. Aceste remedii ajută şi la fortificarea organismului.

Seminţele, eficace în afecţiuni respiratorii
Nu doar fructele şi frunzele, ci şi seminţele gutuilor sunt benefice sănătăţii. Măcinate şi amestecate cu apă călduţă sau ceai (un sfert de linguriţă la o cană cu lichid) au un efect calmant extraordinar. Pot fi folosite în cazul inflamării căilor respiratorii şi digestive, în bronşite, gastroenterite, în caz de anemie, hemoragii, hemoroizi, diaree, tuse sau colite spasmodice. E bine de ştiut că cine nu are timp sau instrumente pentru măcinat poate fierbe seminţele întregi în apă (100 de grame de seminţe la 300 de mililitri de apă), până când lichidul ajunge la jumătate, apoi se strecoară şi se iau câte două linguri cu decoct de trei-patru ori pe zi. Nu există o perioadă recomandată pentru administrarea remediului, ci acesta trebuie luat până la ameliorarea stării.

Rezolvă problemele ficatului
Pentru afecţiunile ficatului, ale tubului gastrointestinal sau în caz de diaree ori hemoragie intestinală se spală două-trei gutui, se taie mărunt şi se dau bolnavului să le mănânce, în două-trei reprize. Însă ca mijloc diuretic, cel mai bine se foloseşte sucul de gutuie. Atenţie! Persoanele predispuse la constipaţie nu trebuie să consume gutuie proaspătă.

Ştiaţi că...
... pentru îndepărtarea mirosului urât al gurii, după masă, trebuie să mestecaţi încet gutuie proaspătă timp de unul-două minute?
... muşcăturile de insecte nu vor crea probleme, iar otrava va fi îndepărtată rapid dacă puneţi pe rană o pânză înmuiată în sucul obţinut din acest fruct?
... cine nu are poftă de mâncare trebuie să consume o jumătate de gutuie proaspătă, amestecată cu miere?
... puteţi scăpa de depresie dacă veţi mânca o jumătate de gutuie opărită şi dată, fierbinte, prin miere sau câte o lingură cu dulceaţă de gutui după fiecare masă?