Main menu

header

de Anda Postolache

Colonul iritabil este o suferinţă ce afectează destul de multe persoane şi este mai prezentă atunci când se schimbă regimul alimentar obişnuit cu unul bogat în crudităţi, dar şi în perioadele pline de stres şi de griji.

Folosiţi usturoi la prepararea alimentelor
1. Mentă.
Când aveţi spasme şi balonări, beţi trei căni cu infuzie de mentă, preparate din o linguriţă cu plantă la 200 ml de apă clocotită şi lăsată la macerat zece minute.

2. Cicoare. Rădăcina de cicoare prăjită tonifiază muşchii intestinali, ceea ce este util când digestia este anevoioasă. Se prepară un decoct astfel: o linguriţă cu plantă se pune în 500 ml de apă, se lasă să clocotească de trei ori, se ţine apoi la infuzat 15 minute şi se strecoară. Se bea pe parcursul întregii zile, cu înghiţituri mici.

3. Ghimbir. Infuzia de ghimbir produce un efect de uşurare. Se prepară din o linguriţă cu ghimbir măcinat pusă în 200 ml apă clocotită, infuzată zece minute.

4. Chimen. Această plantă aromată are proprietatea de a calma durerile provocate de crampele intestinale, dar de a le şi preveni. Preparaţi o infuzie din o linguriţă cu seminţe la 200 ml apă clocotită. Beţi trei căni pe zi după mesele principale.

5. Rozmarin. Deoarece conţine substanţe active care calmează spasmele şi reduc balonările, şi rozmarinul este util în suferinţa colonului. La un litru de apă clocotită puneţi 50 g plantă, infuzaţi zece minute, apoi strecuraţi. Beţi câte o cană după fiecare masă principală.

6. Usturoi. Este un remediu vechi, popular, foarte răspândit în unele regiuni ale ţării noastre. Se fierb câţiva căţei de usturoi, se scurge apa, se pasează şi se mănâncă înainte de mesele principale această pastă care are un gust deosebit. Usturoiul fiert este folosit în infecţii intestinale, balonări, flatulenţă. Bolnavii pot face un obicei din a pune la fiecare mâncare obţinută prin fierberea în aburi (cea mai indicată pentru boala lor) şi câţiva căţei de usturoi.

7. Argilă. Este şi ea un bun remediu naturist contra colonului iritabil, deoarece absoarbe impurităţile şi gazele din intestin, reface flora intestinală şi reglementează funcţia normală a intestinului; o linguriţă cu pulbere de argilă se pune într-un pahar cu apă plată, se lasă să se dizolve şi, după ce se agită, se bea înainte de fiecare masă principală cu o jumătate de oră.

Interzis la prăjeli, cafea şi dulciuri

Este bine ca, pe lângă tratamentul indicat de medic, fiecare bolnav să se observe pe sine - chiar să noteze într-un jurnal - în ce condiţii se agravează starea sa şi să încerce să ţină apoi sub control efectele negative. Este utilă o dietă adecvată, bogată în alimente mai puţin prăjite, în consumarea zilnică, dacă se poate, a unei cantităţi mici de iaurt de ţară, evitarea alcoolului, fumatului şi a cafeinei, a dulciurilor şi mai ales a celor pe bază de cafea şi cacao, evitarea stărilor de mânie, frică şi agitaţie. În general, este bine ca suferindul de colon iritabil să mănânce puţin şi des doar alimentele care nu-i fac rău. Chiar şi când merge într-o vizită să nu-i fie ruşine să refuze ceva care îi produce crize.

Pont! Este necesară şi efectuarea zilnică a unor exerciţii fizice, ştiut fiind că sportul ajută toate organele să funcţioneze la parametrii lor cei mai buni.