Main menu

header

de Liliana Simidon

Vaginoza de cauză bacteriană este tipul de infecţie vaginală cel mai des întâlnită. Pe lângă cazurile în care există simptome, s-a constatat şi că 85% dintre femei pot fi „purtători pasivi”, în cazul lor neapărând niciun semn alarmant. Din fericire, natura vine în sprijinul persoanelor afectate cu câteva soluţii salvatoare, ce nu presupun administrarea de medicamente.

Incidenţa creşte o dată cu numărul de parteneri
În trecut, această afecţiune purta numele de vaginoză Gardnerella, după numele bacteriei cauzatoare. Însă, noul nume reflectă faptul că Gardnerella nu este singura bacterie care are rolul de a declanşa condiţia respectivă.
Printre cauze se numără faptul de a avea mai mulţi parteneri sexuali, administrarea de medicamente antibiotice, folosirea dispozitivelor contraceptive intrauterine şi spălăturile vaginale excesive. De asemenea, incidenţa acestei afecţiuni este considerabil mai mare în cazul femeilor fumătoare.

Scurgerile neobişnuite, un semnal de alarmă
Flora vaginală sănătoasă conţine în mod preponderent lactobacili, dar şi o cantitate mică de bacterii. Atunci când echilibrul florei este afectat, iar anumite bacterii se înmulţesc, depăşind limita normală, apare vaginoza bacteriană. Aceasta se manifestă printr-o secreţie gri-albicioasă mai abundentă şi urât mirositoare. Rareori poate exista o mică senzaţie de disconfort. Aşadar, orice femeie care are o scurgere vaginală neobişnuită trebuie să ia măsuri, deoarece lipsa tratamentului poate duce în timp la infecţia cu Chlamydia sau la gonoree.

Uşor de confundat cu tricomoniaza sau cu candidoza
Uneori, manifestarea vaginozei bacteriene poate fi confundată cu candidoza sau tricomoniaza. Le puteţi deosebi astfel: în cazul candidozei, secreţia este una consistentă, pe când secreţiile provocate de vaginoză sunt foarte apoase. În cazul tricomoniazei, mirosul este mult mai intens şi neplăcut, secreţia are culoare galben-verzuie, iar regiunea devine inflamată.

Profitaţi de beneficiile iaurtului
Iată ce puteţi face pentru a scăpa de această neplăcere:
Faceţi spălături vaginale cu iaurt sau introduceţi tampoane cu iaurt, deoarece acesta conţine lactobacili. Foarte important ca acesta să nu conţină arome sau alte substanţe şi să fie obţinut din lapte nepasteurizat. Intern luaţi suplimente cu Acidophilus, papaya, bromelină, usturoi şi chiar multivitamine.
Un alt remediu util este oţetul de mere. Puneţi două căni cu acesta în apa de baie şi rămâneţi în această apă timp de minimum 20 de minute. Sau puteţi prepara o soluţie din apă călduţă, oţet de mere şi sare cu care să realizaţi spălături vaginale.

Spălaţi-vă cu ulei de tea-tree
Uleiul de tea-tree are proprietăţi antibacteriene. Trebuie folosit atât intern, câte două picături de trei ori pe zi, dar şi extern - fie pus în apa de baie, fie pentru spălături vaginale. Pentru prepararea soluţiei pentru spălătura vaginală puneţi două picături de ulei în 100 ml de apă călduţă.
Faceţi spălături cu apă argiloasă de trei ori pe săptămână, dar şi băi de şezut cu ceai de coada-şoricelului sau spălături vaginale.
Administrarea internă de acid folic ajută la scăderea numărului de bacterii vaginale în limite normale şi previne proliferarea acestora.

Atenţie! Aveţi în permanenţă grijă să beţi suficientă apă, deoarece deshidratarea scade lubrefierea normală a mucoaselor, permiţând bacteriilor să prolifereze în mod anormal.

• Pentru igiena intimă renunţaţi la săpunurile dure şi folosiţi un săpun cu pH neutru sau săpunuri pentru bebeluşi!