Main menu

header

de Cristina Cristache

Sarcina reprezintă cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei, însă şi pe durata acesteia mămica se poate confrunta cu probleme de sănătate, indiferent că este vorba despre uzualele vărsături sau despre afecţiuni mai grave. Deşi este cunoscut faptul că tratamentele naturiste sunt mai frecvent utilizate în gravidie decât medicamentele de sinteză, acestea nu sunt lipsite de efecte adverse, unele dintre ele fiind activate chiar de schimbările chimice din timpul sarcinii. Aşadar, pentru a trece cu bine peste cele nouă luni în care fătul se pregăteşte să vină pe lume, nu vă trataţi „după ureche” şi încercaţi să evitaţi plantele de mai jos!

Fără purgative şi substanţe amare
La gravide este interzisă folosirea purgativelor, speciile care conţin alcaloizi, precum şi substanţe amare, derivaţii de opiu care se găsesc de exemplu în mac, rostopască sau obligeană. Coada-şoricelului, vâscul, cimbrul, vetricea, busuiocul-cerbilor, levănţica, ciuboţica-cucului, ienupărul, lemnul dulce sau cârmâzul sunt câteva dintre plantele care au acţiune emenagogă. Acestea au capacitatea de a stimula menstruaţia la femeile care nu sunt purtătoare de sarcină, iar în cazul gravidelor pot provoca sângerări şi chiar avort spontan.

Pot produce contracţii uterine
Pelinul negru e şi el emenagog, dar în plus stimulează şi contracţiile uterine, care pot duce la pierderea prematură a sarcinii. La fel pot face şi dracila, care conţine substanţe amare şi alcaloizi toxici, ardeiul iute, feriga, cârcelul, anasonul-dulce, feniculul, hydrastisul, floarea patimilor, passiflora, podophyllumul, care conţine un purgativ drastic numit podofilotoxină, cruşinul, rubarba, care stimulează uterul, la fel ca şi salvia, care excită uterul din cauza substanţelor estrogene pe care le conţine. Laba-gâştei, smirna şi frunzele de zmeură sunt stimulente uterine, mai ales în doze mari, şi se recomandă în ultimele săptămâni de sarcină sau în timpul travaliului.

Aveţi grijă la condimente!
Numărul plantelor care ar trebui evitate în sarcină este destul de mare! Sunt aproximativ 560 de plante care pot provoca avort sau complicaţii, de aceea este bine să micşoraţi cantitatea de ierburi folosite la prepararea mâncării. Unele pot irita placenta, altele pot provoca malformaţii ale fătului, iar altele stimulează contracţiile musculare ale uterului. Luşteanul şi pătrunjelul însă, deşi sunt renumite pentru că ajută femeile în travaliu, sunt sigure de folosit la mâncare în cantităţi mici, la fel şi usturoiul, chili, levănţica, salvia, ţelina, chimenul şi rozmarinul. Printre cele de evitat se numără menta, romaniţa, scorţişoara sub formă de ulei şi lămâiţa, atât sub formă naturală, cât şi de ulei.

Unele ierburi pot provoca probleme permanente bebeluşului
Pe lângă plantele cu efecte adverse de intensitate normală, există şi câteva al căror consum poate avea repercusiuni dintre cele mai grave asupra fătului. Cele mai periculoase sunt nucşoara şi uleiul de nucşoară, aloe vera, şofranul de toamnă, care pot afecta diviziunea celulară şi provoacă malformaţii bebeluşului, tătăneasa şi pelinul. Acestea pot induce coma, orbirea şi chiar adroginismul (naşterea unui făt cu caracteristici şi organe atât feminine, cât şi masculine). Aşadar, în timpul sarcinii, mai mult ca oricând, nu vă trataţi decât sub atenta supraveghere a medicului!

Menta elimină greţurile
Multe sunt ierburile de evitat în timpul gravidiei, însă natura este generoasă, aşa că ne pune la dispoziţie şi reversul medaliei! Există combinaţii şi plante foarte indicate femeilor însărcinate, aşa că sarcina nu este un motiv pentru care adeptele medicaţiei naturiste să fie nemulţumite. Vă este greaţă? Frunzele de mentă ajută în calmarea greţurilor de dimineaţă şi a flatulenţei la fel ca şi ghimbirul, iar coaja de ulm alb îndepărtează arsurile gastrice şi iritaţiile vaginale. La fel de indicate sunt şi frunzele de zmeură roşie. Acestea au o stuctură chimică bogată în fier, ajută la tonifierea uterului, cresc producţia de lapte şi alină durerile din timpul travaliului. Deşi majoritatea specialiştilor recomandă folosirea acestei plante doar din trimestrul al treilea de sarcină, studiile au relevant că folosirea frunzelor de zmeură roşie poate reduce complicaţiile la naştere. Pentru a vă calma anxietatea din sarcină este bine să consumaţi ovăz şi muşeţel, iar pentru a vă vitaminiza nu ezitaţi să apelaţi la urzică şi la păpădie. Vă vor tonifia, vă vor ajuta picioarele să se dezumfle şi vă vor proteja organele.

Atenţie! Consumaţi cu moderaţie ceai negru, deoarece poate provoca palpitaţii.

Sfaturi!
- Oregano, busuiocul, chimionul, chili, scorţişoara sunt considerate sigure dacă sunt folosite în cantităţi moderate!
- Printre plantele ce trebuie evitate în sarcină se numără şi: ambrozia, strugurii-ursului, brusturele, trifoiul roşu, chimionul, chimenul dulce, ghimbirul sălbatic, seminţele de pătrunjel, ceapa de mare
- Uleiul de busuioc şi cel de cuişoare sunt de evitat în sarcină, dar numai bune în travaliu.