Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Cine nu a admirat măcar o dată miraculosul copac viguros, a cărui rădăcină este de două ori mai mare decât coroana sa?! Maica Haritina, de la Mănăstirea Surpatele, de la care am aflat aceste leacuri, spunea pe bună dreptate că „ar trebui să ne plecăm în faţa dărniciei nucului, care ne vindecă atât cu frunzele, cât şi cu fructele şi cojile verzi sau uscate”. Sub formă de pulberi sau tincturi, acestea sunt benefice în afecţiuni ale sistemului nervos, ale tiroidei, în diabet, reglarea glicemiei, fluidizarea circulaţiei sângelui, normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor.

Ţine la distanţă bolile sistemului nervos
Încă din perioada Evului Mediu, nucile erau recunoscute prin puterea lor de vindecare a bolilor sistemului nervos, fiind benefice şi pentru circulaţia intracraniană. Dintotdeauna s-a făcut asocierea fructului de nuc, a formei sale cu cea a creierului uman. De-a lungul vremii s-a dovedit că nucile, consumate ca atare sau sub formă de pulberi sau tincturi, constituie un bun remediu în ceea ce priveşte îmbunătăţirea memoriei, un energizant de excepţie şi un leac desăvârşit în tratarea bolilor psihice şi a durerilor de cap. Pentru prepararea unei tincturi se iau 30 de nuci verzi, care vor fi tăiate în patru şi aşezate în straturi într-un borcan de trei litri. Peste nuci se va turna un litru de rachiu de secară, astfel încât acestea să fie perfect acoperite, după care borcanul se va închide ermetic şi se va păstra la soare. După trei săptămâni, acesta se va agita bine şi se va strecura printr-un tifon dublu, fiind păstrat într-un loc întunecos şi rece. Pentru tratarea unor afecţiuni ale sistemului nervos se va lua o linguriţă cu tinctură pe zi, dimineaţa, timp de 20 de zile, iar pentru disfuncţiuni tiroidiene se vor lua două linguriţe pe zi, înainte de micul dejun şi cină, timp de 40 de zile.

Colesterolul şi glicemia, reglate cu pulbere
Frunzele de nuc, culese la jumătatea lunii august, sunt ideale pentru obţinerea unei pulberi care ajută la reglarea glicemiei, fluidizarea circulaţiei sângelui, normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor. Procedeul de obţinere a acestei pulberi este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Se rup 50 de frunze tinere de nuc, se trec pe sub un jet de apă, după care se pun imediat la uscat într-un singur strat. Timp de 20 de zile se usucă alternativ, o zi la umbră, o zi la soare. Când sunt bine uscate, acestea se mărunţesc şi se macină cu ajutorul unei râşniţe. Deoarece substanţele volatile pe care frunzele de nuc le conţin se evaporă foarte repede, pulberea se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de maximum zece zile. Tratamentul cu pulbere din frunze de nuc durează 30 de zile, administrându-se câte o linguriţă cu pulbere înaintea celor trei mese principale ale zilei. Pentru că efectul este foarte puternic, acest tratament poate fi reluat doar după o pauză de trei luni.

Opreşte definitiv căderea părului
Spre deosebire de nucile verzi, care se recoltează numai la începutul verii, frunzele de nuc se pot recolta până la începutul toamnei, cu condiţia ca acestea să fie încă verzi. De preferat sunt frunzele cele mai tinere, care se află la capătul crengilor. Acestea sunt extrem de bogate în substanţe care au rolul de a le transforma într-un medicament natural. Este bine ca frunzele să fie rupte fără codiţă, după care să se întindă imediat la uscat. Când devin casante se mărunţesc şi se păstrează în săculeţi de hârtie. Pentru obţinerea tincturii din frunze de nuc se ia o cantitate de 30 g de frunze bine uscate, care se freacă între palme, amestecându-se apoi cu 150 ml alcool de 90 de grade şi 100 ml apă. Amestecul se ţine la macerat timp de două săptămâni, agitându-se de trei-patru ori pe zi, după care se filtrează şi se mai ţine o săptămână la frigider, pentru a se decanta. Din această tinctură se pun zece picături într-un litru de apă de izvor, se agită de câteva ori, apoi se foloseşte la limpezirea părului. După zece astfel de limpeziri, până şi firele deteriorate ale părului îşi vor recăpăta sănătatea, iar cel mai important este faptul că stopează definitiv căderea părului.

Spuneţi stop accidentelor vasculare
Cei care consumă zilnic miezul de la trei nuci au vasele de sânge foarte rezistente, astfel încât în nicio situaţie nu este posibilă ruperea acestora. Mâncând nuci spuneţi stop accidentelor vasculare! Este foarte important de ştiut faptul că nucile nu trebuie să fie mai vechi de un an.

Utile pentru copiii anemici

Nucile au o valoarea energetică foarte ridicată (636 de calorii/100 g miez), fiind un aliment complet, foarte caloric şi deosebit de valoros pentru copiii anemici, bătrâni, convalescenţi, diabetici şi persoane nevrotice. Calculându-se factorul caloric s-a ajuns la concluzia că 1 kg de nuci echivalează cu 1 kg de pâine, cu 0,5 kg de carne şi 0,5 kg de cartofi.

• Frunzele uscate de nuc se păstrează doar în săculeţi de hârtie sau de pânză!
• Tinctura şi pulberea din frunze şi nuci verzi se vor consuma cu prudenţă de cei care suferă de gastrită acidă.