Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Zona zoster (herpes zoster) este o infecţie virală ce afectează rădăcinile nervoase. Se caracterizează prin durere şi apariţia unei benzi eruptive ce se întinde pe o singură parte a corpului. Este o boală mai comună la persoanele adulte şi la cele cu sistemul imunitar slăbit de stres, răni sau anumite medicamente. Noi vă oferim câteva remedii naturiste menite să aline durerile provocate de această boală şi să-i oprească evoluţia.

Cocteil de plante care stopează evoluţia afecţiunii
Sucul emolient al urechelniţei înlătură foarte rapid durerile adânci provocate de zona zoster. Se despică, tăind de-a lungul, patru, cinci frunze cărnoase şi se pun pe o farfurie. Cu seva care iese la suprafaţă se unge de câteva ori pe zi pe locurile suferinde. Sucul poate fi stors din frunze şi cu ajutorul storcătorului electric de uz casnic. Bolnavul simte deja după prima ungere efectul benefic.
Un remediu vechi este acesta: 25 g de scoarţă de stejar, 10 g de creţişoară, 20 g de ovăz, 10 g de muşeţel, 25 g de salvie, 10 g de sulfină-albă (trifoi-mare). Se pun într-un litru de apă rece patru linguri cu plante bine amestecate, se ţin pe foc până aproape de fierbere, se ia de pe foc şi se lasă trei minute. Cu infuzia călduţă se tamponează locurile bolnave de mai multe ori pe parcursul zilei. Resturile plantelor se aplică peste noapte, uşor încălzite şi puse într-o bucăţică de pânză pe locurile afectate de zona zoster. Acest cocteil de plante stopează evoluţia bolii.

Oricine a avut varicelă poate face această boală
Zona zoster este o reactivare a virusului varicelă - zona zoster, un tip de virus herpetic ce cauzează varicelă („vărsat de vânt”). O dată ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne inactiv în rădăcinile nervoase, până când, în anumite cazuri, se reactivează. Când virusul devine activ, persoana face zona zoster în loc de varicelă.
Oricine a avut varicelă, chiar şi o formă uşoară, poate face zona zoster. Oamenii cu sistem imunitar slăbit sunt vulnerabili la reactivarea virusului ce provoacă această afecţiune. Sunt mulţi factori ce pot deprima imunitatea, precum bolile, rănile şi bătrâneţea. Unele medicamente încetinesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele ce distrug celulele cancerigene, folosite la chimioterapie.

• Expunerea la zona zoster nu cauzează boala, dar dacă o persoană nu a avut varicelă şi e expusă la această afecţiune poate face varicelă dacă se vine în contact cu lichidul din veziculele erupţiei persoanei bolnave de zona zoster.