Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Mutătoarea este o plantă întâlnită în Europa şi în America şi face parte din familia Cucurbitaceea. Are aspectul asemănător unei viţe-de-vie, iar tulpinile se caţără pe tufişuri şi copaci cu ajutorul cârceilor, ce pot ajunge la lungimi de câţiva metri. Planta este aspră la pipăit, acoperită cu peri. Frunzele sunt pedunculate, ca acelea ale viţei-de-vie. Florile sunt mici şi verzui, cresc în inflorescenţe şi apar în luna mai. Fructele sunt bobiţe de culoare mov închis când sunt coapte, cresc în ciorchini şi emană un miros fetid. Rădăcina are aspectul unei gulii şi este utilizată în scop fitoterapeutic.

Alungă durerile de cap
Substanţele chimice conţinute de plantă sunt: brionicina, luponina, tionospermina, triterpene tetraciclice (cucurbitacina, elaterina), răşini, substanţe amare, tanin, aminoacizi: citrulina, acid glutamic, etilaspargina, uleiuri volatile, substanţe toxice necunoscute, substanţe minerale. Proprietăţile sale curative sunt diuretice şi purgative, dar are şi capacitatea de a calma inflamaţiile şi durerile reumatismale.
Folosită sub formă de suc proaspăt de rădăcină sau de tinctură, mutătoarea rezolvă problemele de constipaţie şi calmează durerile de cap. Pentru tratamentele externe se foloseşte tinctura aplicată pe comprese în calmarea inflamaţiilor, a alopeciei şi a durerilor reumatismale. De asemenea, se pot aplica rondele de rădăcină crudă pe locul dureros sau macerat de plantă.

Are efecte adverse toxice
Mutătoarea este o plantă toxică, 40 de fructe reprezentând o doză mortală. Are acţiune paralizantă asupra sistemului nervos, duce la delir, iar în final survine moartea. Intoxicaţia se manifestă prin diaree cu sânge. Ca antidot se poate folosi cărbunele medicinal şi multe lichide care să dilueze principiile active din plantă.