Main menu

header

de Liliana Simidon

Nici nu a început bine toamna, şi multă lume a răcit deja din cauza diferenţelor de temperatură dintre noapte şi zi. Acum, la început de toamnă, este cel mai bun moment pentru întărirea imunităţii.

Bacteriile şi virusurile profită de rezistenţa scăzută a corpului
Imunitatea presupune rezistenţa crescută în faţa infecţiilor şi a anumitor afecţiuni specifice. Sistemul imunitar este asemenea liniei întâi de apărare împotriva „invadatorilor străini”, reprezentaţi de germeni, bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi. Principalele părţi implicate în asigurarea unui răspuns de bună calitate sunt nodulii limfatici, timusul, splina, fiecare dintre aceştia având un rol specific, bine determinat. Atunci când organismul funcţionează bine, agenţii patogeni ce pătrund în organism întâlnesc un baraj din partea anticorpilor formaţi din celulele albe şi sunt astfel distruşi, fără a reuşi să prolifereze. Dacă acest baraj nu este suficient de puternic, se instalează starea de boală.

Feriţi-vă de toxine!
Semnele unui sistem imunitar slăbit includ starea de oboseală, letargie, infecţii repetate în organism, inflamaţii, reacţii alergice, vindecarea lentă a rănilor şi diareea cronică.
Dieta joacă un rol important în buna funcţionare a sistemului imunitar, astfel, dacă se consumă frecvent alimente precum fast-food, zahăr, făină albă şi băuturi acidulate există riscul acumulării de toxine, iar un corp plin de astfel de compuşi nocivi nu mai poate lupta cu aceeaşi eficienţă împotriva factorilor patogeni.
Alţi factori ce pot scădea rezistenţa organismului împotriva bolilor sunt: stresul, lipsa somnului, epuizarea fizică şi psihică, stările de anxietate, efortul intelectual excesiv, praful şi sedentarismul.

Includeţi citricele şi roşiile în dieta zilnică
Pentru a îmbunătăţi starea de funcţionare a sistemului imunitar este indicat un aport crescut de vitamina C. Acesta este unul dintre cele mai bune remedii, deoarece creşte producţia de celule albe, cu rol esenţial în apărare. Bogate în vitamina C sunt citricele, roşiile şi fructele de pădure, astfel că ar trebui ca acestea toate să nu lipsească din hrana zilnică a acestor luni.

Ceapa dă vitalitate
Poate cel mai bun leac din natură pentru întărirea imunităţii este cătina. Aşadar, este bine să urmaţi o cură cu fructe proaspete zdrobite şi amestecate cu miere.
Acum, în aceste luni, puteţi apela foarte des la usturoi şi ceapă, deoarece au proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Fie că se consumă ca atare, fie sub formă de tinctură sau de capsule, ceapa şi usturoiul sunt cunoscuţi ca adevăraţi campioni ai longevităţii şi vitalităţii.

Sunt recomandate şi produsele apicole
Puteţi folosi cât mai des şi detoxificante precum: ceaiul de soc, ceaiul verde, echinacea, ginsengul, seminţele de in, urzica, mesteacănul. De asemenea, faceţi cură cu biter suedez, cu boabe de ienupăr, cu orz verde, cu grâu încolţit şi cu oţet de mere.
Foarte bune sunt şi produsele apicole - se recomandă să luaţi polen, lăptişor de matcă sau tinctură de propolis.
În plus, este bine să beţi în fiecare zi suc proaspăt de fructe şi legume, câte 200 ml de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.

• Cura cu fructe de măceşe zdrobite şi amestecate cu miere vă apără de virusuri.