Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Panariţiul este o afecţiune frecventă, ce decurge din pătrunderea în deget a unui germene, de cele mai multe ori un stafilococ, printr-o aşchie, o înţepătură sau printr-o rană. Această infecţie acută se manifestă în mod special la degetele mâinilor, mai rar la cele ale picioarelor. În absenţa tratamentului, un panariţiu superficial se poate întinde în profunzime, iar un panariţiu profund poate antrena septicemia.

Terciul de seminţe de in deschide abcesul
Se recomandă de mai multe ori pe zi băi fierbinţi de muşeţel, cu durata de o jumătate de oră. Imediat după aceea trebuie pus un bandaj de lut, sub care se unge cu o alifie pentru abcese.
Un alt remediu naturist ce luptă împotriva panariţiului este usturoiul fiert în lapte. Pisaţi trei căţei de usturoi, apoi îi fierbeţi în 250 ml de lapte. Se scaldă mâna timp de o jumătate de oră în acest lichid.
Un vechi leac băbesc spune că, dacă degetul face puroi, se pune o compresă cu terci de seminţe de in pe el. Dacă atunci abcesul se deschide, se face la deget o baie cu ceai de muşeţel. La urmă se pun comprese cu ulei de sunătoare.

Vinul de plante îndepărtează infecţia
Un alt leac vechi de casă se obţine amestecând în părţi egale pătrunjel de câmp, nalbă-mare, rădăcini de ferigă şi flori de soc.
Se pun 15 g de plante la o jumătate de litru de vin alb, se lasă să stea peste noapte în apa rece, iar a doua zi, cantitatea se încălzeşte până ajunge la punctul de fierbere. Se introduce degetul timp de două ore în vinul călduţ de plante, se răzuie praf de la o cretă, acest praf se aplică local şi se leagă deasupra o bucăţică de pânză.

Pont! Împotriva panariţiului protejaţi-vă cu mănuşi în timpul activităţilor ce prezintă risc de înţepătură (grădinăritul, de exemplu) şi respectaţi normele de igienă în cursul efectuării manechiurii.