Main menu

header

de Liliana Simidon

Scolioza este o afecţiune a coloanei vertebrale, ce determină curbarea acesteia fie dintr-o parte în cealaltă, fie din faţă în spate, apărând forma „S”. În funcţie de cât de gravă este afecţiunea, efectele sale pot fi pregnant vizibile sau, din contră, abia observabile.

Apar diferenţe între umeri şi trunchi
Gravitatea scoliozei este dictată de gradul ei. Astfel, există scolioze uşoare (25-30 de grade), medii (30-50 de grade) şi grave (peste 50 de grade).
Printre efectele acestei afecţiuni se numără: diferenţa de înălţime între cei doi umeri, respectiv proeminenţa unui umăr, proeminenţa unui şold, disproporţionalitatea între umeri şi cutia toracică, disproporţionalitatea taliei şi mişcarea anormală a corpului atunci când se doreşte aplecarea într-o parte.

Simptomele pot fi prezente la naştere
Dacă vă confruntaţi cu unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus, este foarte posibil să aveţi scolioză. În general, aceste simptome apar la naştere şi sunt dificil de vindecat, necesitând intervenţii chirurgicale complexe (scolioze peste 50 de grade).
Dacă scolioza este cauzată de factori externi (adoptarea unei poziţii greşite, la birou sau în timpul somnului, cărarea greutăţilor sau a unor genţi prea încărcate pe un singur umăr), atunci aceasta este mai uşor de remediat şi nu necesită intervenţii chirurgicale.

Se fac exerciţii de corectare corporală
Kinetoterapia singură nici nu ameliorează scolioza, nici nu o controlează, adevăratul tratament necesitând în plus purtarea unui corset special. Primul obiectiv al kinetoterapiei în tratarea scoliozei este ameliorarea poziţiei coloanei. Pentru aceasta se vor realiza posturi fixe corectoare, precum şi exerciţii de corectare corporală. Pentru ca acestea să acţioneze mai rapid, se recomandă ca înainte de realizarea acestor posturi şi exerciţii să faceţi un masaj al coloanei vertebrale cu ulei de susan călduţ, în care aţi adăugat sare neiodată (o linguriţă cu sare la 100 ml ulei). Sarea trebuie să fie măcinată fin, iar uleiul se va încălzi la baie de aburi pentru a permite lichefierea sării. Atenţie! Uleiul se prepară numai înainte de a începe masajul.
Următorul pas este creşterea flexibilităţii coloanei, aceasta putând fi realizată prin diferite exerciţii, cum sunt metoda Klapp sau tehnica Cotrel.
Un alt obiectiv este acela de a creşte forţa musculară abdominală şi paravertebrală prin tonifierea grupelor de muşchi corespunzătoare.

Recomandări

BIO MOBIL - dacă scolioza este însoţită de dureri puternice, masajul blând efectuat cu ajutorul produsului vă poate fi de folos. După masaj este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros.
FLAMISYL - ajută în cazul poziţiei defectuoase a coloanei vertebrale. Se aplică prin masaj uşor de la zona lombară la cea cervicală. Este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros după masaj.

• Tratamentul scoliozei se face numai de persoane competente, care pot diminua astfel problemele.