Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Cistus incanus este una dintre plantele foarte bogate în polifenoli, cunoscuţi pentru efectele lor antioxidante.

Redă fermitatea pielii
Cistus poate fi folosit ca ingredient în compoziţii cosmetice dedicate îngrijirii tenului, pentru prevenirea îmbătrânirii pielii, în prepararea cremelor şi serumurilor antirid, în cremele dedicate pielii cuperotice sau destinate îngrijirii pielii acneice. Are proprietăţi vindecătoare şi dacă este folosit sub formă de comprese pentru plăgile benigne, tăieturi ori acnee.
Uleiul esenţial de cistus ladanifer are virtuţi recunoscute în domeniul cosmeticii, dar şi al aplicaţiilor terapeutice. Este ideal pentru pielea lipsită de tonicitate, tenul matur, dar şi pentru pielea afectată de cuperoză, fiind şi un bun cicatrizant.

Infuzia oferă protecţie gastrică
Pentru a obţine o infuzie, puneţi o linguriţă cu plantă într-o cană, apoi turnaţi apă fierbinte şi acoperiţi pentru 8-10 minute. Sub această formă, de ceai, planta cistus incanus s-a dovedit benefică în multe afecţiuni. Este utilă sistemului respirator, sprijinind funcţiile acestuia, întăreşte sistemul imunitar, ajută în caz de răceală, bronşită, amigdalită şi guturai. Planta sprijină şi funcţiile sistemului digestiv, oferind protecţie gastrică, dar calmează şi arsurile stomacale, spasmele intestinale şi diareea. Pentru piele este un bun antiseptic, agent antiinflamator, vindecă neurodermitele şi hemoroizii.

Alungă insomniile
Uleiul vegetal de cistus incanus se foloseşte pentru masaje stimulante ale sistemului imunitar şi pentru masaje în caz de patologii virale şi imunitare de-a lungul coloanei vertebrale (se va consulta un specialist în cazuri cronice sau afecţiuni grave).
Un tampon din vată, pe care se pune o picătură de ulei esenţial, plasat în nară, opreşte sângerările. Se mai foloseşte în candelă sau într-un vaporizator, pentru tratarea stărilor de insomnie şi a cazurilor de frigiditate. Pentru detensionare şi calmarea stărilor de nonapetenţă sunt recomandate băi în care puneţi şase picături de ulei esenţial de cistus.

Pont! De la cistus se folosesc numai frunzele tăiate, proaspete sau uscate. În România există şi suplimente alimentare pe baza acestei plante.