Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Cunoscut încă de pe vremea dacilor, brusturele sau captalanul este una dintre plantele tămăduitoare, în principal datorită acizilor cafeoilchinici pe care îi conţine. Denumirea ştiinţifică a brusturelui este Arctium lappa, care în traducere din limba greacă ar însemna „labă de urs”, asemănare pe care o găsim la forma frunzelor plantei. Brusturele conţine o serie de principii active cum ar fi insulina, săruri de potasiu, ulei volatil şi substanţe antimicrobiene, care îi conferă proprietăţi vindecătoare pentru o multitudine de afecţiuni. Pe lângă proprietăţile detoxificante de excepţie, este foarte eficient în tratarea psoriazisului, a artritei reumatoide, a cancerului de piele şi de colon.

Trăieşte doar doi ani
Brusturele este o plantă care trăieşte doar doi ani, în primul an dezvoltându-şi sistemul de rădăcini şi frunze, pentru ca în al doilea an să facă flori şi fructe, după care moare. Planta este bună de recoltat când se apropie de un an, astfel încât să nu aibă încă formată tija floriferă. Frunzele, care se întrebuinţează crude, se pot culege oricând, iar cele care se usucă se vor aduna în lunile iunie-august, înaintea înfloririi. Fructele se recoltează doar când sunt bine coapte şi se usucă în locuri suficient de aerisite natural.
Rădăcina brusturelui se recoltează în această perioadăă, împreună cu acea tulpină subterană ce depozitează substanţele nutritive, numită rizom. Recoltarea se face prin dezgropare, cu ajutorul unei cazmale, după care rădăcinile se spală sub jet de apă, apoi se despică pe lungime şi se pun la uscat în straturi subţiri, în locuri fără umezeală şi călduroase. Procesul de uscare se încheie în momentul în care rădăcinile devin rigide şi se rup cu un pocnet sec. Rădăcina uscată se depozitează în saci de hârtie, în locuri perfect uscate.

Rădăcina, benefică în psoriazis
Pulberea obţinută din rădăcina bine uscată a plantei este considerată cea mai eficientă formă de utilizare a brusturelui. Se administrează înaintea fiecăreia din cele trei mese principale ale zilei câte o linguriţă pe stomacul gol. Deşi este uşor amăruie, aceasta se mestecă timp de câteva minute înainte de a fi înghiţită. Acest procedeu se impune datorită faptului că metoda asigură asimilarea totală a pulberii. În psoriazis s-au obţinut rezultate spectaculoase. Pentru eficienţa tratamentului, acesta trebuie să dureze cinci săptămâni (prima săptămână tratament, a doua pauză, a treia tratament, a patra pauză şi a cincea tratament).

Opreşte metastazele
Pentru obţinerea tincturii de brusture este nevoie de 50 ml pulbere obţinută din rădăcină uscată de brusture, peste care se toarnă 200 ml de alcool alimentar de 90 de grade şi 50 ml apă plată. Se amestecă totul şi se pune într-un borcan închis ermetic, acesta păstrându-se într-un loc întunecos. Se lasă la macerat două săptămâni, după care se strecoară printr-un tifon dublu şi se lasă la păstrat în sticluţe mai mici, de culoare închisă.
Tratamentul cu tinctură de brusture se face pe parcursul a 30 de zile, administrându-se câte 10 picături în 50 ml de apă plată, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. După primele 15 zile de tratament se face pauză o săptămână, după care se continuă cu alte 15 zile. Un tratament cu tinctură de brusture duce la stoparea polipilor intestinali, fiind adjuvant în cancerul de colon, ducând chiar până la stoparea metastazelor. Brusturele are efecte antitumorale directe, este antiinflamator şi, în plus, stimulează tranzitul intestinal, elimină toxinele, normalizând flora colonului şi neutralizând radicalii liberi.

Protejează toate ţesuturile cutanate
Pentru obţinerea maceratului de brusture se pun două linguriţe cu pulbere obţinută din rădăcină uscată într-un pahar de 200 ml cu apă rece, după care se lasă la macerat timp de zece ore. Maceratul se ţine la temperatura camerei, iar după cele zece ore se strecoară şi se bea câte o înghiţitură pe parcursul unei zile întregi. După 20 de zile de tratament, rezultatele încep să apară. Maceratul de brusture activează circulaţia la nivelul scalpului, împiedicând căderea părului. Fiind un puternic detoxificant general şi cutanat, antiinflamator şi antiseptic, maceratul de brusture este un ingredient preţios în îngrijirea tenului acneic, iritat sau sensibil. Acizii cafeoilchinici au proprietăţi antioxidante de protecţie a colagenului împotriva razelor UV şi inhibatori ai hialuronidazei (enzimă care degradează acidul hialuronic din ţesuturi), ceea ce face din maceratul de brusture un excelent protector şi regenerant al ţesutului cutanat.

Combate eficient puseele reumatice
Într-un litru de apă rece se pun trei linguri rase cu plantă de brusture (frunze, tulpini şi rădăcină) la fiert la flacără mare. Din momentul în care începe să clocotească, ceaiul se mai fiarbe zece minute la foc mediu, după care se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat tot zece minute. Se strecoară, iar după ce se răceşte se toarnă totul într-o sticlă şi se păstrează timp de 12 ore. În acest interval se va bea întreaga cantitate de lichid, cu înghiţituri mici şi cu pauze între ele.
Cei care suferă de artrită reumatoidă vor face acest tratament pe parcursul a zece de zile, cu cinci zile pauză, apoi alte zece zile de tratament. În cele cinci zile de pauză se vor bea infuzii de cătină, de măceşe şi de coada-calului, câte o cană după fiecare din cele trei mese principale. Această terapie previne şi combate eficient puseele reumatice, datorită faptului că brusturele stopează procesele degenerative la nivelul articulaţiilor, are efecte antiinflamatorii la nivelul articulaţiilor, ajută la stoparea proceselor de distrugere a ţesuturilor cartilaginoase din articulaţii, prin efectul antioxidant al plantei. Comprese înmuiate în decoct de brusture pot fi aplicate pe zonele dureroase.

Precauţii şi contraindicaţii

Deşi administrarea tratamentelor cu preparate din brusture nu are niciun fel de contraindicaţii, e bine de ştiut că în cazuri foarte rare au fost semnalate dermatite alergice, prin aplicarea externă a compreselor cu decoct de brusture. De asemenea, diabeticii îşi vor ajusta dozele de insulină în perioada tratamentelor cu brusture.

• Moaşele din Australia grăbesc şi uşurează naşterea punând pe burta femeilor însărcinate comprese cu frunze proaspete de brusture înmuiate în vin.