Main menu

header

de Anda Postolache

Mugurii de plop sunt folosiţi în tratarea a peste 70 de afecţiuni, interne şi externe, datorită numeroaselor proprietăţi terapeutice: antibiotice, expectorante, antifebrile, diuretice, dezinfectante, antireumatice, antiinflamatoare, antiseptice, antifungice, astringente, cicatrizante, epitelizante, analgezice, diaforetice, tonice, balsamice şi aromatizante.

Infuzie pentru căile respiratorii
Se folosesc una-trei linguriţe cu muguri la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară. Se beau două-trei ceaiuri pe zi, având efecte antiseptice, antibiotice, antiinflamatorii în bronşite, astm bronşic, prostatită, nefrită, uretrită, pielocistită, spondiloză anchilozantă.

Decoctul ajută în bolile genitale
Se prepară din două linguriţe, care se pun în 250 ml de apă, se fierbe totul timp de trei minute, se infuzează acoperit 10 minute. Din acest decoct se beau două-patru ceaiuri pe zi în cazul bolilor renale şi genitale.

Maceratul glicerinat, util în arterită
Se prepară astfel: 10 g muguri mărunţiţi se ţin la macerat timp de 8-12 ore în 10 ml glicerină diluată (10 ml glicerină + 90 ml apă). Se beau câte 50 de picături, puse în puţină apă, de trei ori pe zi. Maceratul are efecte bune în arterita membrelor inferioare, tromboflebite, gută cu localizare la membrele inferioare, colică renală şi boli ale căilor respiratorii.

Tinctura - puternic detoxificant
Tinctura se prepară din 20 g muguri uscaţi şi mărunţiţi, care se macerează timp de 10-14 zile în 250 ml de alcool de 90 de grade. Amestecul se agită zilnic, la final se strecoară şi se păstrează în recipiente de sticlă, la răcoare. Se iau câte 30 de picături, amestecate cu miere sau picurate pe felii de pâine uscată, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, având efect detoxificant profund, fiind utile în combaterea tusei, gripă, guturai, bronşită, amigdalită, dureri în gât, cistită, reumatism, gută, eliminarea toxinelor din sânge şi afecţiuni tumorale benigne (fibrom, chisturi). Tinctura din muguri nu se diluează cu apă, întrucât unele principii active din muguri reacţionează cu apa şi devin greu asimilabile.

Vinul alungă tuberculoza
Din muguri de plop se poate prepara un vin tonic astfel: 100 ml muguri zdrobiţi se macerează timp de zece zile într-un litru de vin alb, la care se adaugă 50 g coajă de lămâie sau de portocale. Din vinul acesta se beau trei pahare pe zi, înainte de mese, tratamentul fiind recomandat în caz de tuberculoză pulmonară.

Sirop pentru bronşită
Siropul se prepară din 10 ml tinctură de muguri de plop, 20 ml tinctură de roiniţă şi 200 ml sirop de fructe, se consumă câte o lingură de 4patr-cinci ori pe zi în terapia bronşitei cronice.
Din pulberea de muguri uscaţi şi măcinaţi se iau câte trei-patru linguriţe pe zi contra cancerului şi a ulcerului gastric, precum şi celor cu probleme la ficat. Pulberea se ţine sub limbă până se înmoaie bine şi se înghite uşor sau se diluează în puţin ceai cald.

Soluţii antihemoroizi
Următoarele reţete se folosesc în uz extern şi arată largul spectru de afecţiuni ce pot fi tratate cu ajutorul preparatelor din muguri de plop. Infuzia, realizată din două linguri cu muguri de plop la 500 ml apă clocotită, se foloseşte ca gargară în laringită, candidoză, răni şi afte bucale; în băi locale sau comprese pe răni, eczeme supurânde, arsuri, degerături, dermatomicoze, hemoroizi, fisuri anale, tuberculoză cutanată, lupus, acnee, foliculită, cancerul pielii şi cancer mamar; spălături vaginale contra candidozei.
Tinctura de muguri de plop este folosită în comprese pe răni deschise, eczeme infecţioase, herpes, cicatrice, hemoroizi, ulcer varicos şi cancer de piele.
Uleiul de muguri de plop se prepară din 20 g muguri uscaţi şi zdrobiţi, maceraţi 24 de ore în 50 ml de alcool, la care se adaugă 100 ml ulei de floarea-soarelui şi se lasă la macerat zece zile. După strecurare se aplică pe răni greu vindecabile, arsuri grave, hemoroizi, fisuri anale.
Unguentul din muguri îl puteţi prepara în felul următor: puneţi 40 g de muguri uscaţi şi măcinaţi la 100 g ceară topită, apoi fierbeţi totul trei ore pe baia de apă, luaţi de pe foc, adăugaţi 50 g de lanolină şi amestecaţi până la răcire. Se ung zonele afectate în caz de hemoroizi inflamaţi, răni provocate de arsuri grave, tuberculoză cutanată, eczeme, ulcere varicoase, pecingine, reumatisme. În metroanexită se unge abdomenul de două-trei ori pe zi.

• Unguentul poate produce alergii, de aceea trebuie să vă supravegheaţi reacţiile organismului la prima utilizare.