Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Inul sau Linum, după denumirea ştiinţifică, este o plantă anuală ierboasă, cultivată încă de la începuturile umanităţii. La noi se cultivă atât pentru fuior, cât şi pentru seminţele sale oleaginoase. În scopuri medicinale se folosesc numai seminţele ajunse la maturitate completă. Seminţele de in sunt bogate în mucilagii, săruri de potasiu şi de magneziu. Mai conţin acizi graşi tip Omega 3, grăsimi bune, care previn bolile cardiovasculare, diabetul şi care ne ajută să slăbim. Datorită mucilagiilor din compoziţie, seminţele de in se recomandă în tratarea catarului stomacal şi intestinal şi a constipaţiei.

Previn apariţia tumorilor
Seminţele de in reduc nivelul colesterolului şi sunt, de asemenea, o sursă sigură şi importantă de fitoestrogeni, hormoni vegetali ce previn cancerul la sân şi la colon.
Intern, seminţele de in se folosesc întregi, dar şi măcinate. În caz de constipaţie se pot lua una-două linguri cu seminţe întregi cu puţină apă, foarte uşor încălzită, dimineaţa sau seara, pe stomacul gol. Chiar dacă nu sunt antibiotice, procedaţi în aşa fel încât să luaţi amestecul de apă şi seminţe zilnic la aceeaşi oră, pentru a le da posibilitatea să-şi facă efectul aşteptat.
Împotriva inflamaţiilor intestinale se poate prepara o băutură emolientă dintr-o lingură cu seminţe întregi macerate, timp de o jumătate de oră, în 100 de mililitri de apă uşor încălzită.

Îndepărtează pietrele la rinichi
Ceaiul preparat din seminţe de in amestecat cu zeamă de lămâie se recomandă în caz de pietre la rinichi, litiază renală şi inflamaţii ale vezicii urinare.
Extern, seminţele de in măcinate se folosesc sub formă de cataplasme. Făina de in, în amestec cu apa, se fierbe până se obţine o pastă, care, mai apoi, se pune între două bucăţi de pânză şi se aplică pe locul bolnav - furuncule, abcese, dureri articulare şi alte afecţiuni ale pielii.
Cataplasma se menţine permanent caldă timp de câteva ore. Aceasta calmează durerile de oase şi ajută la evacuarea puroiului.

Uleiul „oblojeşte” arsurile
Uleiul din seminţe de in este folosit în scop medicinal, mai ales pentru tratarea diferitelor suferinţe ale pielii, de la tăieturi la arsuri şi piele inflamată, dar şi cu alte beneficii pentru sănătate. Astfel, uleiul de in tratează cu succes constipaţia, scade colesterolul şi ameliorează suferinţele hepatice.

• Din făina de in în amestec cu apă obţineţi o pastă pe care o aplicaţi sub formă de cataplasmă pe locul bolnav - furuncule, abcese, dureri articulare şi alte afecţiuni ale pielii.

Pont! Dacă aţi răcit, un masaj cu ulei de in amestecat în părţi egale cu alcool pentru uz extern vă ajută să vă simţiţi mult mai bine.