Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Călţunaşii, cunoscuţi şi sub denumirile populare de nemţoaice sau condurul-doamnei, provin din America de Sud şi înfloresc aproape tot anul. În Peru şi în Franţa, salata este considerată foarte importantă primăvara. De la călţunaşi se folosesc florile, frunzele şi seminţele. Planta conţine substanţe importante, enzime, glucoside, vitamina C, şi de aceea se foloseşte în numeroase remedii naturiste ce luptă împotriva unui număr impresionant de afecţiuni.

De folos în cazul astmului
Medicina populară foloseşte călţunaşii în caz de astm, în combaterea scorbutului, enfizemului, bronşitelor cronice, pneumoniilor, diferitelor infecţii, tuberculozei, este diuretic, expectorant, contra căderii părului şi a altor afecţiuni. Planta este considerată un antibiotic vegetal, cu efecte împotriva microorganismelor de tip stafilococ, proteus, streptococ şi salmonela.

Infuzia are efect laxativ
În cazul în care vă confruntaţi cu infecţii renale, puteţi bea două căni cu infuzie de frunze de călţunaşi pe zi. În aproximativ trei zile, infecţia trebuie să dispară dacă nu este una severă.
Infuzia din flori sau frunze de călţunaşi are şi efect laxativ. Dacă vă deranjează constipaţia, puteţi bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, o cană cu ceai, până la reglarea tranzitului intestinal.
Ceaiul din călţunaşi tratează cu succes şi afecţiuni ale aparatului respirator. În cazul tusei seci neproductive, o cană cu ceai cald după ultima masă a zilei ajută expectoraţia.

Opreşte căderea părului
Sucul proaspăt obţinut din planta verde se administrează 30 g (două linguri) pe zi în mod fracţionat, pentru virtuţile antiscorbutice, diuretice şi expectorante. Aceleaşi proprietăţi le are şi tinctura de călţunaşi, ideală în sezonul rece, când planta verde nu mai este la îndemână, şi care se administrează de trei ori pe zi, câte o linguriţă.
Pentru stimularea creşterii părului şi împiedicarea căderii lui se fac frecţii capilare din următorul amestec: 100 g de frunze şi seminţe de călţunaşi, 100 g de frunze proaspete de urzică şi 100 g de frunze de cimişir, care se pun într-o jumătate de litru de alcool concentrat şi se lasă la macerat timp de 10-15 zile, scuturându-se de trei, patru ori pe zi. Se strecoară şi se fac frecţii înaintea spălării părului.

În asociere cu alte plante combate cervicita
În asociere cu alte plante, cum ar fi rădăcina de brustur şi busuiocul, călţunaşii se folosesc în tratamentul cervicitei. Puneţi trei linguri cu plantă mărunţită la un litru de apă clocotită, lăsaţi acoperit pentru 15-20 de minute, după care strecuraţi şi faceţi spălături vaginale de două ori pe zi. Amestecul are calităţi de dezinfectare a zonei intime şi de distrugere a agenţilor infecţioşi.

• Florile şi frunzele sunt considerate o salată revitalizantă în caz de avitaminoză, alături de leurdă, păpădie sau salată verde.

Atenţie! În timpul sarcinii nu se administrează niciun tratament pe bază de călţunaşi!