Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Muşeţelul, numit popular şi romaniţă sau matrice, apare încă din luna mai şi înfloreşte până în septembrie. Florile fără codiţă se culeg pe vreme însorită şi se usucă într-un loc umbros, bine aerisit. Ceaiul de muşeţel sau infuzia ameliorează colita, calmează durerile hepatice şi, în general, are efect benefic în multe dintre afecţiunile stomacului. O cană cu infuzie de muşeţel băută seara, înainte de culcare, calmează nervii slăbiţi şi ajută la instalarea unui somn liniştit. Oamenii de ştiinţă au identificat peste 12 substanţe active în compoziţia acestor flori asemănătoare cu margaretele.

Calmează durerile de stomac şi pe cele menstruale
Datorită substanţelor din componenţa plantei, ce au proprietăţi antispastice, muşeţelul acţionează pentru calmarea şi relaxarea muşchilor netezi care căptuşesc tracul digestiv, precum şi uterul, ameliorând durerile de stomac sau durerile menstruale. Ajută mult o cană, două cu ceai la diminuarea efectelor de erodare asupra stomacului ale aspirinei sau ale altor medicamente asemănătoare.
Dacă vă simţiţi stresat, beţi o cană cu ceai sau relaxaţi-vă cu o baie caldă în care aţi pus un litru de ceai de muşeţel sau câteva picături de ulei de muşeţel. Uleiurile esenţiale din muşeţel pătrund prin piele şi ajută la înlăturarea stresului şi a anxietăţii.

Grăbeşte vindecarea arsurilor
Muşeţelul se aplică extern sub formă de creme sau comprese cu ceai, pe locurile cu arsuri sau erupţii. Pentru arsurile solare amestecaţi în părţi egale ulei de muşeţel cu ulei de migdale sau un alt ulei neutru. Aplicaţi pe zona înroşită, pentru a reduce inflamaţia şi durerea.
Proprietăţile antiseptice ale acestei micuţe flori o recomandă pentru spălarea rănilor, distrugând bacteriile şi fungii ce produc infecţii şi infestaţii ale pielii sau ale ochilor. Se mai poate folosi ceaiul de muşeţel pentru clătirea gurii, având puterea de a ameliora gingiile inflamate, de a vindeca bolile acestora, precum şi a unor ulcere bucale.

Uleiul se prepară acasă
În jumătate de litru de ulei de măsline sau ulei de susan se pun 10 linguri cu flori de muşeţel, uscate şi mărunţite nu foarte fin. Se lasă amestecul să se macereze la soare vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se trage într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase şi reci. Acest ulei are atât efecte terapeutice, cât şi cosmetice. Pielea uscată de duşurile frecvente, de apa de mare sau de vânt devine din nou fină şi catifelată dacă se aplică în fiecare seară ulei de muşeţel. Uleiul se întinde cu mişcări uşoare, gen mângâiere, pe tot corpul, pentru a intra în straturile profunde ale pielii. Eczemele alergice cronicizate cedează în timp dacă sunt masate zilnic cu ulei de muşeţel. În paralel cu tratamentul extern se face o cură internă cu infuzie combinată de muşeţel şi de trei-fraţi-pătaţi (patru linguriţe din fiecare plantă la litrul de apă), din care se beau trei, patru căni pe zi. Tratamentul durează două, trei luni.

Sfat! Dacă sunteţi alergici la plantele din familia Asteraceae (ochiul-boului şi crizanteme), atunci nu folosiţi muşeţelul ca remediu naturist.