Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fie el roşu sau galben, pepenele e fructul preferat al multor români în acest sezon, ţinând la distanţă pofta de dulce şi setea şi, în acelaşi timp, potolind rapid foamea şi aducând un aport important de vitamine şi beneficii organismului.

Cel roşu păstrează arterele în stare bună
Pe lângă conţinutul important de licopen, pepenele roşu este o sursă preţioasă de aminoacizi, ce au rolul de a cicatriza rănile şi a îndepărta amoniacul din organism. În plus, substanţele din pepenele roşu pot ajuta la obţinerea unui tratament pentru presiunea arterială ridicată, gradul mare al nivelului glucozei şi complicaţiile vasculare. Pentru că are un nivel scăzut de grăsimi saturate şi colesterol, pepenele roşu are proprietăţi favorabile inimii, el ajutând la păstrarea arterelor în stare bună. Aminoacizii din pepene contribuie la îmbunătăţirea fluxului de sânge şi a sănătăţii inimii.

O felie pe zi asigură necesarul de potasiu
De asemenea, reprezintă o sursă excelentă de vitamina A (importantă pentru sănătatea ochilor), B6 (folosită de organism pentru a produce serotonina, melatonina şi dopamina, care ajută corpul în combaterea anxietăţii şi a panicii) şi vitamina C (care întăreşte sistemul imunitar şi ne protejează împotriva infecţiilor şi a viruşilor, cunoscută pentru protecţia împotriva radicalilor liberi). O felie de pepene roşu consumată zilnic asigură necesarul de potasiu, care e responsabil cu menţinerea echilibrului de apă din corp, iar lipsa lui duce la apariţia cârceilor sau a crampelor musculare.

Scade tensiunea
În urma efectuării a numeroase studii, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că pepenele roşu previne apariţia disfuncţiilor erectile. În plus, este recomandat într-o serie de afecţiuni, cum ar fi astmul, ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon, cancerul de prostată şi artrita, iar datorită licopenului şi carotenoizilor poate ţine la distanţă şi cancerul la sân, pe cel endometrial, de plămâni sau colorectal.
Mai mult, acesta scade tensiunea, măreşte sensibilitatea la insulină şi luptă cu degenerescenţa maculară. Atenţie însă! Potrivit studiilor efectuate, se pare că betacarotenul şi licopenul sunt şi mai active dacă fructul este păstrat la temperatura camerei, nu la frigider, întrucât refrigerarea distruge unele dintre proprietăţile pepenelui.

Cel galben reduce riscul de cataractă
Şi pepenele galben are multiple calităţi terapeutice. Deşi este foarte dulce, acesta conţine puţine calorii şi stimulează funcţionarea vezicii biliare. S-a constatat că persoanele care consumă în mod regulat melon prezintă cu 70% mai puţine riscuri de a face cancer la bilă - o formă rară de cancer, iar consumul de melon reduce la jumătate riscul de a suferi, la un moment dat, de cataractă. Anumite varietăţi au un conţinut important de SOD, o enzimă care protejează organismele vii împotriva toxicităţii radicalilor liberi din oxigen.

Cataplasmele, indicate în arsuri uşoare
Pepenele galben ajută la slăbit, aşa că este recomandat atât obezilor, cât şi persoanelor sănătoase care vor să ţină un regim de dezintoxicare timp de două-trei săptămâni. În acest sens, fie se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, fie pe tot parcursul zilei, dar numai cu jumătate de oră înainte de mese, nu ca desert. În caz de probleme digestive se pot consuma seminţe de pepene galben, sub formă de pudră, iar sub formă de cataplasme, acest fruct este indicat în arsuri uşoare sau diferite inflamaţii.

Dacă nu e copt bine, provoacă indigestii
Persoanele care au probleme cu stomacul sau primesc diagnosticul de colită nu trebuie să mănânce pepene galben. Poate provoca diaree şi indigestii persoanelor sănătoase dacă nu e copt bine. Dieta cu pepene galben este contraindicată suferinzilor de diabet, enterite şi dispepsie.

• Pepenele roşu e puternic detoxificant şi conţine un ingredient numit citrulina, care are proprietatea de a relaxa vasele de sânge, efect asemănător cu consumul de Viagra.

• În cazul pepenelui galben, nectarul este recomandat şi recunoscut ca foarte rezistent la oxidare. Se poate adăuga miere pentru un gust dulce mai intens.