Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

O legumă răcoritoare, fără pic de grăsimi, castravetele conţine o cantitate impresionantă de potasiu, fier, magneziu, fosfor şi siliciu asimilabil, dar şi vitaminele A, C şi vitamine din complexul B, care în cea mai mare parte sunt depozitate în coaja legumei. Castravetele hidratează foarte bine, conţine antioxidanţi importanţi pentru sănătate, precum şi minerale şi enzime.

Combat radicalii liberi
Întrucât castraveţii conţin peste 95% apă, aceştia sunt foarte indicaţi în timpul caniculei, astfel încât un kilogram de castraveţi asigură un aport de aproape un litru de apă, dar una specială, plină de vitamine şi de săruri minerale.
Datorită antioxidantului numit acid cafeic, castravetele combate radicalii liberi şi previne formarea celulelor canceroase.

În caz de insolaţie se consumă sub formă de suc
100 de grame de castraveţi consumaţi zilnic ajută la digestie, iar persoanele care vor să slăbească e bine să consume zilnic circa 600 de grame de castraveţi, cu tot cu coajă. Mai ales că e vară, temperaturile sunt foarte ridicate şi insolaţia pândeşte la fiecare pas, aşa că e bine să se consume o cană cu suc de castraveţi dimineaţa, pe stomacul gol. De asemenea, femeile gravide pot scăpa de greaţă, iar persoanele care tuşesc pot apela şi ele la castraveţi, la fel şi cele constipate.

Excelent demachiant
Însă castravetele nu e util doar pentru tratarea sau menţinerea sănătăţii, ci şi în industria cosmetică. Puteţi uita de soluţiile scumpe din comerţ pentru demachiere şi puteţi apela la o soluţie din şase linguri cu suc de castravete şi o linguriţă cu suc de lămâie. Acest demachiant natural, creat în confortul propriei case, are capacitatea de a reduce inflamaţia şi de a curăţa în profunzime pielea. De asemenea, există soluţii pe bază de castravete pentru fiecare tip de ten: pătat, uscat sau iritabil. Tenul pătat se curăţă cu suc proaspăt obţinut din castravete în fiecare seară, înainte de culcare, cel uscat cu un amestec din trei linguriţe cu suc de castravete, o linguriţă cu ulei de măsline, un gălbenuş şi o linguriţă cu miere (se pune amestecul omogenizat pe faţă pentru 15 minute şi se îndepărtează cu apă călduţă), iar pentru tenul iritabil, imediat după expunerea la soare sau la vânt se unge faţa cu o bucăţică de castravete proaspăt tăiat.

Spuneţi adio ridurilor
Pentru a scăpa de cearcăne se rade un castravete şi se amestecă împreună cu sucul obţinut de la un morcov, apoi se pun pe zona inferioară a ochilor două dischete şi pe acestea se aşază amestecul obţinut, pentru 20 de minute. Sau, şi mai simplu, tăiaţi două rondele de castravete şi puneţi-le pe fiecare ochi. Pentru catifelarea pielii şi diminuarea vizibilă a ridurilor aplicaţi, de asemenea, felii proaspete de castravete pe tenul curat. Şi pentru păr puteţi face o mască din: un ou, trei-patru linguri cu ulei de măsline şi un sfert de castravete curăţat. Puneţi totul în blender, apoi aplicaţi masca pe păr şi după zece minute clătiţi bine, cu apă din abundenţă. Dacă veţi repeta această procedură o dată pe an veţi avea un păr strălucitor şi sănătos.

Vă scapă de celulită
Celulita dă vara mai multe bătăi de cap decât oricând, aşa că cine nu are bani sau timp să meargă la saloanele de remodelare corporală poate scăpa de aspectul inestetic de coajă de portocală în confortul propriei case. Nu trebuie să faceţi ceva anume, doar să consumaţi cât mai mulţi castraveţi, deoarece conţin multă apă. Însă nu trebuie să uităm nici de combinaţia: apă călduţă cu lămâie şi miere.