Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Lipsa calciului din organism este cauzată în special de alimentaţia săracă în lapte, peşte sau legume. De aceea, pentru a evita scăderea valorilor normale e important să se apeleze la suplimente, la produsele amintite sau la plante care au rolul de a menţine calciul în organism.

Tinctura de tătăneasă întăreşte dinţii
Următoarele plante medicinale au rolul de a menţine calciul în oase şi de a întări dinţii: tătăneasa - se iau între 15 şi 30 de picături de tinctură pe zi, sau coada-calului - recomandată în tratamentul dezechilibrelor fosfo-calcice. Se macină planta uscată, iar un vârf de cuţit cu pudra obţinută se ţine sub limbă, de trei-patru ori pe zi. De asemenea, coada-calului poate fi consumată şi sub formă de decoct, o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.

Algele marine, sursă de sănătate
Pentru o fixare cât mai bună a calciului este bine să vă expuneţi la soare, zilnic, minimum 15 minute, cel puţin până la porţiunea antebraţului, dacă nu tot corpul.
De asemenea, surse excelente de calciu sunt algele marine, legumele verzi, broccoli, bamele, morcovii, portocalele, smochinele şi fasolea, însă e adevărat că, în paralel cu introducerea acestora în meniu, trebuie să se renunţe la produsele rafinate şi la cele bogate în grăsimi animale. În schimb, consumaţi ulei de peşte, care ajută la absorbţia calciului în tractul intestinal.

• Ceaiul de măceşe sau de teci de fasole ajută la reglarea nivelului de calciu în sânge. Prin conţinutul său bogat în fitoestrogen, şi soia poate ajuta la fixarea calciului în oase, în special în cazul femeilor aflate la menopauză.