Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Frunzele şi tulpinile muşcatei au multiple proprietăţi curative, dar nici rădăcinile acestei plante originare din Africa nu sunt de neglijat, având şi ele virtuţi importante. După ce le prelevaţi, spălaţi rădăcinile şi folosiţi-le imediat sau uscaţi-le şi păstraţi-le în pungi de hârtie. Băile din rădăcină de muşcată roşie sunt indicate în cazul bolnavilor cu probleme dermatologice, dar nu numai.

Calmează nevrozele şi stările de agitaţie
Patru linguri cu rădăcină uscată sau proaspătă, tăiată mărunt, se infuzează o oră în termos, în apă clocotită. Înainte de culcare se face o baie cu infuzia care se toarnă în cada cu apă caldă (35-36 °C). O cură cuprinde 12-14 băi şi se pot trata cu ajutorul ei furunculoza, eczemele, vitiligo sau lichenul.
Nevrozele, insomniile şi stările de agitaţie se mai pot trata cu băi din rădăcini de muşcată. Se toacă patru, cinci rădăcini şi un pahar cu frunze proaspete. Se pun pe foc în şase litri de apă, se ţin 20 de minute pe un foc mediu şi se infuzează două ore într-un vas acoperit, apoi se strecoară şi se adaugă în cada cu apă caldă. Tratamentul are efect calmant şi durează 10-15 zile.

• Un efect deosebit îl au băile cu ulei aromat de muşcată în cazul femeilor la menopauză, dar şi al celor cu nervozitate crescută în zilele delicate. În urma procedurilor scade nervozitatea şi se îmbunătăţeşte somnul.