Main menu

header

de Liliana Simidon

Cauza refluxului gastroesofagian o reprezintă închiderea deficitară a sfincterului esofagian inferior. Este un simptom des întâlnit şi puţină lume ştie că dacă nu este tratat se poate ajunge la cancer esofagian. Cei suferinzi trebuie să-şi schimbe stilul de alimentaţie şi, de asemenea, e bine să apeleze şi la remediile oferite de natură.

Trebuie luate măsuri de la primele semne
Sfincterul esofagian inferior este o valvă ce desparte esofagul de stomac şi care în mod normal se deschide foarte puţin în timpul înghiţirii, pentru a permite pătrunderea bolului alimentar în stomac. Atunci când această valvă nu rămâne închisă, mici cantităţi de acid gastric urcă la nivelul esofagului, provocând dureri şi arsuri. Uneori, acestea sunt atât de intense, încât cel afectat poate crede că se confruntă cu un atac de cord.
Persoanele la care refluxul esofagian apare în mod frecvent pot suferi de ulceraţii, inflamaţii şi chiar hemoragii ale pereţilor esofagieni. Dacă acest reflux este lăsat netratat pe o perioadă lungă, atunci se poate ajunge chiar la cancer esofagian. Tocmai de aceea, măsurile trebuie luate încă de la primele semne.

Feriţi-vă de alimentele procesate
Punctul de plecare în ceea ce priveşte tratamentul îl reprezintă regimul alimentar. O dietă corectă va regla secreţia de acid clorhidric din stomac şi astfel va fi prevenit refluxul gastroesofagian. Renunţaţi la alimentele rafinate, la sarea de masă (pe care să o înlocuiţi cu sare de rocă neprocesată), la zahărul alb şi la făina albă. De asemenea, eliminaţi alimentele acide (roşiile), carnea, produsele fast-food, prăjelile, precum şi amestecul unui număr mare de alimente la aceeaşi masă.

Gelul de aloe „unge” mucoasele
Înainte de masă beţi un pahar cu apă plată în care aţi pus două linguriţe cu oţet de mere. Acest remediu calmează stomacul şi reglează digestia. Este foarte bun pentru episoadele acute.
Bicarbonatul de sodiu este de asemenea util. Puneţi un sfert de linguriţă într-un pahar cu apă şi consumaţi la nevoie.
Gelul de aloe, pe lângă reglarea digestiei, are efect calmant şi emolient asupra mucoaselor, fiind de mare ajutor acolo unde deja au apărut ulceraţii gastrice sau esofagiene.

Mâncaţi iaurt de casă
Un alt remediu care are rolul unui pansament al mucoaselor îl reprezintă lemnul-dulce. Se poate consuma sub formă de infuzie, de două-trei ori pe zi. Atenţie însă! Este contraindicat femeilor care suferă de tulburări hormonale, care au chist ovarian sau fibrom uterin.
Probioticele asigură enzimele digestive necesare pentru buna desfăşurare a procesului de digestie. Le puteţi lua fie sub formă de suplimente, fie direct din lapte acru sau iaurt. În locul iaurturilor din comerţ folosiţi un iaurt preparat în casă, din lapte dulce nepasteurizat, lăsat la prins timp de una-două zile, la temperatura camerei.

Recomandare
ACID RELAX: susţine organismul în procesul de refacere a mucoasei gastrice. Hrăneşte mucoasa gastrică, fiind bogat în principii emoliente. Astfel, reuşeşte să menţină echilibrul acizilor de la nivelul stomacului, normalizând secreţia de bilă şi sucuri gastrice. Administrare: una-două tablete de trei ori pe zi.

• Pentru a îmbunătăţi sănătatea colonului, ficatului şi stomacului şi a regla astfel secreţia de acid gastric beţi decoct din păpădie, armurariu, anghinare şi ţintaură.