Main menu

header

24-11-1de Gabriela Niculescu

Dacă simţiţi că nu vă puteţi reveni după o perioadă stresantă, dacă stările de iritare sunt însoţite de migrene puternice sau de atacuri de panică, poate că ar trebui să consultaţi un medic specialist. Înainte însă de a bate la uşa psihologului încercaţi câteva metode simple de relaxare. Iulia Preda (foto), care a finalizat numeroase studii în domeniul sănătăţii, şi realizatoarea emisiunilor „Weekend GTV” şi „Noi să fim sănătoşi” de la Giga TV, ne-a împărtăşit tainele terapiilor naturiste antistres.

Sunătoarea activează hormonul somnului
Cele mai eficiente remedii contra insomniei rămân ceaiurile de plante. Valeriana a fost folosită ca tranchilizant uşor şi somnifer de mai bine de 1.000 de ani. Dar, spre deosebire de medicamente, nu produce ameţeli dimineaţa şi nu creează dependenţă. O altă plantă bună pentru un somn odihnitor este pasiflora, cu rol de sedativ uşor. Şi sunătoarea ajută cu succes în stări de anxietate şi de stres, îmbunătăţind calitatea somnului. Are o reputaţie universală de sedativ, deoarece melatonina din plantă activează hormonul somnului. Muşeţelul are şi el virtuţi calmante, îmbunătăţind şi digestia, fapt ce induce un somn bun. Şi alte plante luptă cu insomnia: ciuboţica-cucului (infuzie din 15 g de flori la un pahar cu apă clocotită, câte o lingură înainte de culcare), hameiul (infuzie dintr-o lingură cu conuri de hamei la 200 ml de apă clocotită), macul (o linguriţă cu plantă la 200 ml de apă), mărarul (o lingură cu seminţe sau plantă la 300 ml de apă), măghiranul (o lingură cu plantă la 300 ml de apă), păducelul (o linguriţă cu plantă la 200 ml de apă), sulfina, salcia, ruscuţa, sovârful, talpa-gâştei, teiul sau urzica moartă.

Băi liniştitoare cu pelin, roiniţă sau ace de pin
Vă mai puteţi relaxa înaintea somnului şi cu un săculeţ din pânză cu flori de levănţică pus lângă pernă. Se poate folosi şi o pernuţă cu hamei. Se bea o cană cu lapte îndulcit cu miere, la care se adaugă una-două linguriţe cu pudră de seminţe de fenicul sau trei picături de ulei volatil de lavandă sau şapte picături de ulei gras de lavandă sau o linguriţă cu tinctură de lavandă. Băile făcute cu o oră înainte de culcare sunt benefice pentru un somn odihnitor. Se pot face băi cu infuzie de levănţică, flori de tei sau extract de flori de fân. Mai sunt bune de adăugat în apa de baie următoarele plante: hamei, rozmarin, papucul-doamnei, leuştean, valeriană, muşeţel, frunze de mesteacăn, pelin, roiniţă, ace de pin, creţuşcă, sub formă de amestec (100 g) din trei plante, la alegere, la 4 litri de apă clocotită, care se fierbe zece minute. Plantele rămase se pun în săculeţ şi se înmoaie în apa din cadă. Se stă în baie 20 de minute şi se masează corpul.
În cromoterapie se foloseşte contra insomniei culoarea albastră. Iar în aromoterapie se pot utiliza uleiurile volatile din cimbru, busuioc, levănţică sau portocal. Se foloseşte o singură aromă, nu se combină.

Esenţa de iasomie, utilă în situaţiile de stres
Prin sistemul nervos se asigură legătura intrinsecă dintre psihic şi fizic. Totdeauna o problemă în plan mental sau emoţional va avea consecinţe asupra stării generale de sănătate. În situaţiile de stres maxim vă recomandăm să beţi un ceai de muşeţel sau melisă cu esenţă de iasomie.
Împotriva insomniilor cauzate de agitaţia mentală şi de suprasolicitarea fizică de peste zi, cele mai indicate sunt ceaiul de sovârf şi masarea tâmplelor cu ulei aromat de ylang-ylang sau de valeriană.
Vă puteţi prepara şi o reţetă simplă contra depresiei. Pentru ea vă sunt necesare trei picături de lavandă, două picături de sovârf, două picături de ylang-ylang, o picătură de romaniţă şi o lingură cu ulei de măsline. Amestecul obţinut se poate folosi atât ca ulei de masaj, cât şi ca gel de duş. Este un remediu eficient împotriva depresiilor şi a stărilor de nervozitate.

Uleiurile esenţiale tratează nevrozele
Astăzi numai cinci procente dintre uleiurile esenţiale se folosesc în aromoterapie. Proprietăţile pe care acestea le deţin acoperă o gamă foarte variată. Ele se pot întrebuinţa în scop terapeutic pentru relaxarea muşchilor (maghiran şi piper negru), reglarea digestiei (mentă), stimularea circulaţiei sangvine (rozmarin şi busuioc-basilica), regenerarea celulelor bolnave (lavandă), refacerea metabolismului (ienupăr şi citrice) şi întărirea imunităţii (muşeţel, usturoi, lavandă).
Pentru nevroză vă recomandăm următorul leac cu uleiuri esenţiale: cinci picături de maghiran, trei picături de romaniţă, două picături de lavandă şi o lingură cu ulei de măsline. Folosiţi amestecul obţinut pentru a vă masa tâmplele, zona urechilor şi a gâtului. Complexitatea biochimică a uleiurilor esenţiale (majoritatea dintre ele nu pot fi produse pe cale sintetică) le permite să acţioneze nu numai asupra unui singur organ bolnav. Fie că se folosesc sub formă de ceaiuri, uleiuri, tincturi, pastile sau beţişoare parfumate, plantele se bucură de o întrebuinţare din ce în ce mai largă în medicina de astăzi, în condiţiile în care proprietăţile lor terapeutice sunt unanim recunoscute şi apreciate.

Încercaţi şi terapiile cu ajutorul apei sau muzicii

Iată alte câteva remedii ce pot alunga stresul:
- terapia florală poate fi remediul perfect în combaterea rapidă a stresului. Băile fierbinţi în care s-au adăugat câteva picături de uleiuri esenţiale florale ajută la detensionarea completă a organismului;
- hidroterapia este şi ea eficientă pentru îndepărtarea stărilor de iritare. Băile în apă reglată la o temperatură mai mică decât cea corporală sunt foarte relaxante;
- hidromasajul sau băile romane, urmate de masajul de relaxare, stimulează secreţia de endorfine, neurotransmiţători produşi la nivel cerebral, ce au rolul de a reduce durerea şi de a induce starea de fericire;
- stimularea imaginaţiei este un bun exerciţiu pentru reducerea stărilor de iritare. Închideţi ochii şi imaginaţi-vă într-un loc plăcut, în care puteţi face ceea ce vreţi. Psihologii americani recomandă acest exerciţiu dimineaţa şi seara, pentru o relaxare completă;
- muzica are şi ea efect calmant şi, dacă este ascultată la un volum redus, atenuează stările de iritare. Specialiştii recomandă persoanelor foarte tensionate ca, în timpul şedinţelor de terapie prin muzică, să îşi dea frâu liber imaginaţiei, pentru o relaxare completă.

Pont! Vă puteţi relaxa mai uşor dacă aveţi o alimentaţie corespunzătoare; dieta cu fructe şi legume, bogată în vitamine şi carbohidraţi, are ca efect creşterea nivelului de serotonină, hormonul fericirii.