Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Banalul mărar este o verdeaţă adeseori trecută cu vederea, deoarece puţină lume ştie că efectele sale medicale ajută în numeroase probleme de sănătate. E recomandat să fie consumat în fiecare zi, proaspăt, în salate de legume, dar şi sub formă de ulei, ceai ori tinctură.

Un adevărat panaceu
Mărarul este un digestiv natural, ne scapă de insomnii, dereglări menstruale şi respiratorii, iar specialiştii îl recomandă chiar în tratamentul împotriva cancerului. Acesta poate fi considerat un adevărat panaceu. Condimentul perfect pentru orice mâncare gătită, dar şi tratament naturist, ideal pentru întreaga familie.

Contribuie la o digestie „ceas”
La nivel stomacal, mărarul are acţiune antimicrobiană, deci este un bun dezinfectant intern, drept pentru care este folosit cu succes şi în tratarea dizenteriei. Apoi, uleiul esenţial conţinut de mărar stimulează activitatea bilei, şi tocmai de aceea este recomandat de cei mai mulţi medici pentru tratarea problemelor digestive.
Pentru rezolvarea problemelor de sănătate poate fi consumat pur şi simplu în mâncăruri, dar ideal este să se consume sub formă de ceai sau de tinctură. Ceaiul de mărar se prepară din două linguriţe cu seminţe la o cană cu apă. Una-două căni pe zi sunt suficiente.
Pentru tinctură se pun trei-patru linguri cu pulbere de mărar în 100 de grame de alcool de 50 de grade şi se lasă o săptămână la macerat, după care se filtrează. Tratamentul cu tinctură durează 21 de zile şi se ia câte o linguriţă dizolvată într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Reglează menstruaţia
Studiile specialiştilor au arătat că uleiul esenţial de mărar poate fi considerat un mic sedativ, prin activarea unor hormoni şi enzime cu efect calmant. În plus, planta este recomandată femeilor care au menstruaţia neregulată, pentru că normalizează secreţia anumitor hormoni, iar efectele se vor vedea chiar din prima lună de consum regulat.
Împotriva asteniei se prepară un amestec de 20 de linguri cu mărar puse într-un litru de vin roşu de ţară. Se lasă o săptămână la macerat, după care se strecoară şi se bea, zilnic, câte jumătate de păhărel după fiecare masă.

• Ceaiul de mărar este o băutură excelentă, recomandată şi în curele de slăbit.

Ponturi!
- În igiena orală, mărarul are rolul de a împrospăta respiraţia şi de a elimina infecţiile de la nivelul gurii. Tot ce trebuie făcut este să se mestece câteva frunzuliţe verzi, timp de câteva minute;
- Mămicile care alăptează pot consuma mărar dacă vor să aibă mai mult lapte;
- Planta creşte libidoul bărbaţilor;
- Mărarul e indicat şi pentru copii, deoarece reprezintă o nemaipomenită sursă de calciu.