Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Afonia (pierderea vocii) şi răguşeala sunt cauzate de inflamarea laringelui, condiţie medicală ce poartă denumirea de laringită. În funcţie de motivul şi severitatea afoniei, aceasta se poate manifesta pe termen lung sau pe termen scurt. Cele mai frecvente cauze ale afoniei sunt infecţii ale tractului respirator superior, răceli comune, stres emoţional sau folosirea excesivă a vocii.

Polipii pe corzile vocale sunt o altă cauză
Alte cauze ale pierderii vocii pot fi tusea puternică, scurgerile postnazale, refluxul gastroesofagian, respiraţia pe gură, stresul, înghiţirea unor lichide caustice, astmul cronic, alergiile, amigdalita, uscarea gâtului ca urmare a administrării unor tratamente medicamentoase precum cele pentru tiroidă sau antihistaminele, fumatul, alcoolismul, cancerul laringian, polipii pe corzile vocale, paralizia corzilor vocale sau cancerul pulmonar.
Iată câteva remedii pentru afonie:
- beţi ceai cu lămâie şi miere. De asemenea, puteţi adăuga scorţişoară şi nucşoară;
- consumaţi ceai de ghimbir şi lămâie. Ca alternativă la acest remediu puteţi mesteca o bucată de ghimbir descojită;
- beţi un amestec de lapte cald şi turmeric măcinat. Pentru îmbunătăţirea gustului puteţi adăuga şi puţin zahăr.

Sucul extras din iarba de grâu verde reduce iritaţiile gâtului
Dacă suferiţi de răguşeală fierbeţi puţină apă, apoi inhalaţi aburii emanaţi. Urmaţi acest remediu de două ori pe zi. De asemenea, faceţi gargară cu soluţie salină de patru, cinci ori pe zi.
Beţi de câteva ori pe zi câte un pahar cu apă în care aţi adăugat o linguriţă cu oţet de mere. De asemenea, puteţi administra o combinaţie de oţet de mere, miere şi scorţişoară.
Administraţi un amestec de suc extras din frunze de busuioc şi o linguriţă cu miere de albine. Mai puteţi fierbe câteva frunze de eucalipt şi seminţe de schinduf. Faceţi gargară cu această fiertură de trei ori pe zi.
Pentru reducerea iritaţiilor gâtului, faceţi gargară cu suc extras din iarbă de grâu verde.
Alte remedii eficiente pentru tratarea afoniei sunt: echinacea, ginsengul, ulmul alb şi rădăcina de lemn-dulce. De asemenea, mai puteţi masa gâtul cu ulei de smirnă, levănţică, cimbru şi cuişoare.

Dietă ajutătoare
Când sunteţi răguşiţi evitaţi mâncărurile şi băuturile fierbinţi, carbohidraţii în exces, precum şi băuturile alcoolice sau cafeina. Beţi cel puţin zece pahare cu apă în fiecare zi şi sucuri din fructe amestecate cu miere. Evitaţi fumatul, activ sau pasiv. Consumaţi fructe şi legume proaspete, precum ghimbir, usturoi, smochine şi piper negru. Beţi în perioada tratamentului o cană cu lapte în care aţi adăugat puţin piper negru.

• În perioada urmării tratamentului pentru afonie este recomandat să nu vorbiţi. De asemenea, medicii specialişti susţin că odihna vocii trebuie să fie totală, evitând chiar şi vorbitul în şoaptă.

• Folosiţi un umidificator pentru a menţine gradul optim de umezeală din încăperile în care staţi; spaţiile uscate au tendinţa de a cauza iritaţii ale gâtului.