Main menu

header

de Gabriela Bunea

Năutul face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre şi fasole, fiind una dintre cele mai vechi cultivate legume. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul este recomandat pentru un stil de viaţă echilibrat şi sănătos. India este cel mai mare producător de năut, iar în Turcia şi statele arabe este folosit pentru preparate consacrate, precum humus, falafel, coucous sau curry.

Sursă de proteină vegetală
Cu o textură crocantă şi un gust asemănător nucilor, năutul este cunoscut într-o gamă variată de culori, verde, negru, maro şi roşu, însă cel mai popular este năutul de culoare bej. Această legumă este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Boabele de năut prăjite şi măcinate pot fi folosite ca înlocuitor pentru cafea, iar din boabele fierte se pot prepara pilafuri, chifteluţe, piureuri. Deoarece în compoziţia boabelor de năut se găseşte un procent mare de proteine, sunt recomandate cu succes pentru înlocuirea cărnii.

Reglează glicemia
Studiile recente efectuate în Statele Unite arată că o dietă bogată în năut poate preveni bolile de inimă. Prin conţinutul bogat de fibre, consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău” din sânge, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare.
Cura cu năut este ideală pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece previne creşterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge imediat după masă.

Uşurează digestia şi menţine tinereţea
Năutul este ideal pentru îmbunătăţirea digestiei, ajută intestinele să-şi mărească volumul, prevenind în acest fel constipaţia şi apariţia altor afecţiuni mai grave, precum cancerul de colon.
Fierul din compoziţia năutului oferă organismului energia de care are nevoie, iar magneziul ajută la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care încetineşte procesul de îmbătrânire.

Tratează răceala
Administrarea zilnică a două pahare cu apă de năut ameliorează simptomele răcelii, aceasta fiind considerată un excelent antibiotic natural. Apa de năut este recomandată şi pentru combaterea asteniei fizice şi psihice, dar şi în convalescenţă. Obţinerea apei de năut: puneţi două kilograme de năut într-un litru de apă şi lăsaţi-l la macerat timp de 20-24 de ore, la temperatura camerei.
Vitaminele din gama B, fierul şi acidul folic care se regăsesc în componenţa năutului sunt deosebit de bune pentru tratarea formelor uşoare şi moderate de anemie, dar şi pentru prevenirea acesteia.

Distruge paraziţii intestinali
Decoctul de năut, preparat din trei linguriţe cu năut boabe, care se fierb timp de zece minute în 300 de ml de apă, este un remediu-minune pentru combaterea paraziţilor intestinali de orice natură. Tratamentul cu două căni cu decoct pe zi trebuie urmat timp de o săptămână.

Benefic pentru femeile însărcinate
Femeile care doresc să devină mămici sau cele care sunt deja însărcinate ar trebui să consume năut, deoarece este foarte bogat în acid folic, care ajută în perioada sarcinii.

Ideal în alimentaţia bebeluşilor
Năutul poate fi adăugat în alimentaţia bebeluşilor încă de la 9 luni, atunci când ei sunt pregătiţi pentru consumul majorităţii leguminoaselor. Acesta este momentul potrivit pentru mărirea aportului de proteine în alimentaţie.

Îmbunătăţeşte somnul
Vitamina B6, ce se găseşte din plin în compoziţia năutului, este importantă pentru producţia de serotonină, necesară pentru un somn odihnitor. Îl puteţi consuma fiert, alături de alte legume, înainte de culcare. Pentru un somn bun puteţi mânca şi humus, care este pregătit din năut fiert.

Scade pofta de mâncare
Fiind un aliment cu un procent mic de grăsimi şi un conţinut bogat de fibre, năutul este recomandat persoanelor care doresc să-şi ţină sub control greutatea, dar şi celor care doresc să slăbească.
100 de grame de năut fiert are foarte puţine calorii, 163, mai puţine decât 100 de grame de piept de pui gătit fără piele. Năutul este foarte săţios şi scade pofta de mâncare, iar o ceaşcă de năut asigură 50% din necesarul zilnic de fibre. Este ideal şi pentru vegetarieni, deoarece înlocuieşte cu succes carnea.

Unguentul face minuni în vitiligo

Cercetătorii indieni au ajuns la concluzia că năutul ar putea sta la baza unui tratament pentru milioanele de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul a relevat că aplicarea unui unguent cu năut pe zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutând la repigmentarea pielii şi controlând eficient extinderea bolii. Cercetările efectuate pe un număr de pacienţi au arătat că aceştia şi-au recăpătat pigmentul într-o perioadă cuprinsă între 20 şi 90 de zile.

• Persoanele care suferă de gută sau de anumite afecţiuni la rinichi trebuie să consulte medicul nutriţionist înainte de a consuma năut, deoarece acesta conţine purine, interzise în cazul acestor boli. De asemenea, apa de năut este contraindicată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială şi de stări de iritabilitate nervoasă.

Ponturi!
- Orientalii adaugă un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu în apa în care fierb boabele de năut;
- Adăugaţi câteva boabe de năut în supe, ciorbe sau salate şi veţi descoperi arome şi texturi noi;
- Făina de năut se foloseşte în diverse preparate;
- Atunci când fierbeţi năutul, sarea se va adăuga numai după ce boabele s-au înmuiat, altfel vor rămâne tari.