Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Vestitoarele verii, cireşele, sunt bogate în vitaminele A, B1, C, acizi organici, săruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu şi oligoelemente precum zinc, cupru, mangan ori cobalt. Toate acestea se traduc prin excepţionale proprietăţi depurative, remineralizante, energizante, antireumatismale şi laxative. În plus, aceste fructe dulci sunt recomandate în boli de nutriţie cum ar fi obezitatea, în artrite, litiaze biliare, afecţiuni renale ori colite de fermentaţie. În toate aceste cazuri este indicat să se consume zilnic circa un kilogram de cireşe proaspete pe toată perioada sezonului.

Reduc ţesutul adipos din jurul taliei cu 54%
Consumul zilnic de cireşe întăreşte, echilibrează şi remineralizează organismul, favorizează digestia, iar cercetătorii de la Universitatea Michigan au observat că persoanele care au ţinut o cură pe bază de cireşe au reuşit să reducă ţesutul adipos din jurul taliei cu 54%. Cireşele normalizează tranzitul intestinal, previn îmbătrânirea, favorizează transpiraţia şi ameliorează stările febrile.

Doi pumni cu fructe, zilnic, pentru bolnavii de gută
Aceste fructe sunt eficiente şi în cazul afecţiunilor ficatului, deoarece ajută la reglarea funcţiilor acestuia, dar şi bolnavii de gută ar trebui să consume zilnic doi pumni cu cireşe. Bolnavii cu hepatită este indicat să consume zilnic două-trei căni cu suc de cireşe pe stomacul gol. De la aceste fructe se mai pot folosi şi codiţele, care constituie un minunat remediu diuretic în afecţiuni renale. Acestea se pot utiliza sub formă de pulbere administrată sublingual sau sub formă de ceai din cozi uscate.

Remediu la îndemână în caz de insolaţie
Cireşele pot fi folosite şi extern, în caz de migrene sau pete pe piele. În caz de migrenă se scot sâmburii câtorva cireşe, iar pulpa se pune pe locul dureros, cu partea zemoasă lipită de piele. E bine să se ţină cireşele pe frunte, ceafă sau tâmple circa jumătate de oră. Remediul funcţionează şi în cazul durerilor provocate de insolaţie. Pentru petele de pe piele produse de agenţi chimici se freacă pielea cu miez de cireaşă alb-rozalie, nu roşie.

• Pentru creşterea elasticităţii tenului şi pentru prevenirea ridurilor se aplică frecvent cireşe zdrobite pe faţă.
• Sucul extras din cireşe, la fel ca şi fructele, este un bun calmant nervos.