Main menu

header

de Anda Postolache

Păpădia, ca plantă medicinală ce poate fi folosităîn această perioadă, este indicată în diverse afecţiuni, datorită conţinutului său bogat în: insulină, rezine, tanin, mucilagii, substanţă amară, fitoncide, fitosteroli, colină, acid cafeic şi alcool triterpenic specific. Aceste substanţe o fac utilă în normalizarea circulaţiei sângelui, stimularea secreţiilor salivare, gastrointestinale, hepatice, dar totodată este şi un bun diuretic şi depurativ, cu eliminare masivă de colesterol şi un adjuvant al reechilibrării glandulare.

Salată plină de nutrienţi
În anemie şi pentru reglarea tranzitului intestinal este indicată salata de păpădie. Se spală un pumn cu frunze proaspăt culese, se taie mărunt, se combină cu mărar şi cu pătrunjel, se adaugă puţin ulei de măsline şi o linguriţă cu oţet de mere şi miere şi se lasă la marinat timp de zece minute.
Se consumă ca atare sau doar cu o felie de pâine neagră sau graham, la începutul fiecărei mese principale. Puteţi urma o cură de două săptămâni sau măcar de zece zile.

Atenţie! Înainte de folosirea tijelor de păpădie e bine să primiţi sfatul unui fitoterapeut, deoarece, luate fără analize care să arate valorile glicemiei, acestea pot deregla iremediabil funcţia pancreasului. Cu observaţie specializată însă, cura de tije poate ajuta mult în diabet.

• Pentru a avea un efect mai puternic contra anemiei, se consumă zilnic şi 200 ml suc de sfeclă combinat cu 50 ml suc de urzică.