Main menu

header

de Daniela Anton

Licopenul este principalul antioxidant de care organismul poate beneficia prin alimentaţie şi se găseşte din belşug în roşii. Are un rol esenţial în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni ale organismului, cum ar fi cancerul de sân, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii sau bolile cardiovasculare. Iată care sunt beneficiile licopenului din roşii.

Benefice în curele de slăbire
Roşiile nu au grăsimi, nu îngraşă şi compoziţia lor, care conţine potasiu, fosfor, vitaminele C, A şi K, calciu şi fier, le recomandă ca fiind benefice pentru sănătate. Dacă ţineţi cură de slăbire sau vreţi să vă păstraţi silueta trebuie să mâncaţi zilnic măcar două roşii, care au proprietatea de a arde grăsimile. Se recomandă ca roşiile să fie întotdeauna însoţite la masă şi de puţin ulei, mai ales cel de măsline. Doar aşa devin mai eficiente.
De asemenea, roşiile luptă împotriva colesterolului rău - se recomandă câte 200 de grame de roşii la fiecare masă, timp de o săptămână.

Stimulează activitatea ficatului
Roşiile proaspete pot fi consumate şi de persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Licopenul din compoziţia roşiilor protejează de cancer şi de bolile de inimă.
Cercetătorii americani susţin că, în momentul în care sunt gătite, roşiile eliberează cantităţi mari de licopen, extrem de util împotriva cancerului de prostată şi de plămâni. Licopenul, considerat un întăritor al oaselor, previne şi apariţia osteoporozei.
În plus, vitaminele din roşii ajută la buna funcţionare a ficatului şi previn hemoragiile.

Reţete

La cuptor, cu parmezan
Ingrediente: roşii cărnoase şi bine coapte, parmezan ras, ulei, cimbru uscat, un căţel de usturoi, sare şi piper.
Mod de preparare: tăiaţi roşiile felii de un centimetru grosime şi puneţi-le unele lângă altele într-o tavă unsă cu ulei. Amestecaţi parmezanul ras cu puţină sare, piper, cimbru şi câteva linguri cu ulei, precum şi cu usturoiul dat prin răzătoarea fină. Cu o linguriţă aşezaţi deasupra feliilor de roşii acest amestec şi puneţi totul la cuptor pentru 20 de minute, la foc iute. Rondelele de roşii sunt bune simple sau în loc de garnitură la friptură.

Tartă
Ingrediente:
10 roşii coapte, 400 g aluat de pizza, gata preparat, 200 g brânză de vaci, 200 g brânză sărată, cimbru, câteva linguri cu ulei.
Mod de preparare: amestecaţi brânza de vaci bine cu furculiţa împreună cu două-trei linguri cu ulei. Adăugaţi brânza rasă, dată prin răzătoare sau sfărâmată cu furculiţa şi una-două linguriţe cu cimbru uscat. Întindeţi aluatul de pizza într-o tavă unsă cu ulei, apoi crema de brânză, iar deasupra aşezaţi cât mai multe felii de roşii. Puneţi totul la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.

Pont! Alegeţi roşii de culoare foarte intensă şi închisă. Sunt mai delicioase şi au mai mulţi fitonutrienţi, printre care licopenul.