Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Aromate şi gustoase, căpşunile nu sunt doar un deliciu pentru papilele gustative, ci şi un ajutor pentru sănătate. Bogate în substanţe nutritive, acestea remineralizează organismul, fapt ce duce la încetinirea procesului de îmbătrânire. De aceea e bine să profităm din plin de această perioadă şi să facem o cură cu… căpşuni.

Menţin tonusul
Căpşunile sunt aproape la fel de bogate în vitamina C ca şi citricele, deci sporesc imunitatea organismului şi sunt de ajutor în prevenirea răcelilor şi afecţiunilor respiratorii. În plus, fiindcă au efect hipoglicemiant, aceste fructe pot fi consumate cu încredere de diabetici. Căpşunile conţin şi alte vitamine: E, complexul B, vitaminele C, K, dar şi minerale precum mangan, calciu, potasiu, iod, cupru, care asigură o bună funcţionare a sistemului nervos şi fac ca fructele să fie indicate persoanelor care suferă de afecţiuni emoţionale, de insomnie sau astenie. Datorită rolului hipotensor, sunt recomandate şi în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Elimină toxinele
O cură cu căpşuni este indicată tuturor celor care vor să scape de toxinele acumulate în sezonul rece. Calităţile energizante şi depurative ale căpşunilor sunt un îndemn să le consumăm nu ca pe un desert, cu frişcă şi zahăr, ci ca pe un aperitiv. Zilnic se pot mânca, fără restricţii, între 250 şi 500 de grame de căpşuni. Pentru detoxificare, cura e indicat să fie ţinută cel puţin două săptămâni.

Fără constipaţie!
Iată şi alte probleme care se pot „rezolva” cu ajutorul căpşunilor. În cazuri de constipaţie cronică, reumatism articular sau boli inflamatorii renale se recomandă circa un kilogram şi jumătate pe zi, timp de una-două săptămâni. Pentru tratarea oxiurazei se mănâncă un kilogram de căpşuni dimineaţa, până în ora 12:00, fără nimic altceva. Acest mic-dejun trebuie repetat trei-cinci zile consecutiv, timp în care paraziţii vor fi eliminaţi.

Regenerează celulele
În caz de intoxicaţii alcoolice sau tabagice se bea zilnic un litru de suc de căpşuni obţinut prin zdrobire cu mixerul şi filtrare prin tifon. Acelaşi truc e indicat şi în cura de regenerare celulară şi reîntinerire a organismului, caz în care procedeul trebuie repetat minimum două săptămâni.
Persoanele anemice e bine să consume căpşuni zilnic, cât pot de multe, mai ales în combinaţie cu iaurt, smântână sau miere, iar pacienţii cu gastroenterite cronice pot face o cură de o lună cu 300-500 de grame de căpşuni pe zi.

• Datorită conţinutului ridicat de acid salicilic, căpşunile sunt unele dintre puţinele fructe cu reale calităţi de catifelare şi curăţare în profunzime a tenului. Aşadar, nu ezitaţi să faceţi măşti cu fructe zdrobite.