Main menu

header

de Gabriela Bunea

Originară din Asia, rubarba este o legumă cu gust acrişor, folosită în preparatele culinare, dar şi în medicină, deoarece aduce o serie de beneficii organismului. Este cultivată şi foarte apreciată în China şi Siberia, iar la noi se cultivă mai mult în zona Ardealului, unde a fost adusă din Germania încă din secolul al XVIII-lea.

Puţine calorii şi o mulţime de proprietăţi
Foarte săracă în calorii, doar 16 kcal/100 grame, dar foarte bogată în fosfor, potasiu, fier, magneziu, zinc şi foarte multă vitamina C, din rubarbă se folosesc peţiolurile şi rizomii, dar numai de la plantele care au cel puţin opt ani de vegetaţie. Potrivit specialiştilor, rubarba are acţiune astringentă, de aceea este benefică în cazul deranjamentelor stomacale cauzate de prezenţa unor substanţe iritante în intestine. Rubarba este un tonic de excepţie şi un purgativ natural foarte bun, fiind recomandată în cazurile de constipaţie, în tratarea cancerului, a bronşitei cronice, a infecţiilor, cât şi pentru îmbunătăţirea digestiei. Această plantă poate fi consumată atât în stare naturală, cât şi sub formă de ceai, capsule sau tinctură.

„Medicament” antitumoral
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în compoziţia rubarbei se găsesc anumite substanţe ce au un rol deosebit în tratarea cancerului. S-a demonstrat că polifenolii din rubarbă sunt substanţele ce luptă împotriva tumorilor maligne şi previn în acelaşi timp formarea celulelor canceroase.

Tratează infecţiile
Cercetătorii chinezi au demonstrat faptul că pacienţii care consumă tulpini proaspete de rubarbă în fiecare zi, timp de două săptămâni, după ce au suferit un accident vascular cerebral se refac mult mai repede. Mai mult, rubarba întăreşte sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor.

Combate indigestia
În doze mici, rubarba se întrebuinţează pentru combaterea indigestiei, pentru stimularea apetitului şi pentru tratarea afecţiunilor ficatului şi vezicii biliare. Pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv se vor consuma două ceşti cu ceai în fiecare seară, înainte de culcare. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă cu plantă pulbere la o cană cu apă. Se lasă timp de zece minute într-un vas acoperit, se strecoară şi apoi se bea. Având şi un efect diuretic, se recomandă folosirea ceaiului şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi, dar şi în cazurile de nefropatie diabetică şi insuficienţă renală.

Stopează crampele abdominale
Decoctul de rubarbă obţinut din 0,5 grame de plantă uscată se foloseşte pentru tratarea diareii. Dacă se utilizează 3 g de plantă uscată, se obţine un remediu eficient împotriva constipaţiei sau crampelor abdominale cauzate de sindromul premenstrual. Constipaţia poate fi tratată şi cu pulbere de rubarbă. Se va lua un vârf de linguriţă cu pulbere seara, înainte de culcare.
Extern, cataplasmele din rizomii de rubarbă se folosesc cu succes pentru vindecarea rănilor şi a unor afecţiuni ale pielii, a echimozelor (vânătăilor), precum şi pentru calmarea durerilor în regiunea lombară, cauzate în urma efortului fizic sau a expunerii prelungite la frig.

• Fiind un purgativ foarte puternic, consumul de rubarbă este contraindicat femeilor însărcinate, dar şi copiilor cu vârsta de sub 10 ani. Frunzele nu se folosesc în alimentaţie, ci doar tijele acestora, deoarece frunzele conţin oxalat, o otravă foarte puternică. Totodată, consumul de rubarbă este interzis şi persoanelor care suferă de afecţiuni digestive cronice, precum calculi renali, sindrom de intestin iritabil şi ulcer gastric sau duodenal

Ponturi!
- Gustul acrişor al plantei verzi, recoltată la timp, în lunile mai sau iunie, este excelent pentru acrirea ciorbelor;
- Fiind foarte răcoritoare, rubarba este preferată pentru prepararea deserturilor (prăjituri, tarte, îngheţată) în zilele călduroase de vară;
- În stare proaspătă, planta poate fi folosită şi pentru prepararea unor aperitive sau drept garnitură, sub formă de sosuri la mâncăruri de legume sau carne;
- Pentru a obţine o salată de crudităţi reconfortantă, tăiaţi fin câteva feliuţe din tulpina de rubarbă şi amestecaţi-le cu restul de ingrediente şi cu dressing-ul.