Main menu

header

de Cristina Cristache

Hamamelis - sau nucul vrăjitoarelor - e o plantă originară din America de Nord şi se găseşte la noi în mai toate grădinile. Ceaiul rezultat din ea reprezintă un remediu ideal pentru oprirea sângerărilor, pentru tratarea unor procese inflamatorii, dar şi pentru a dobândi un ten de invidiat. Proaspetele mămici se pot baza pe această plantă pentru a-şi reveni după naştere, iar tinerele pot combate mai uşor efectele activităţii hormonale folosind ape florale din acest leac străvechi.

Eficace împotriva varicelor şi hemoroizilor
Deşi e un remediu cu o bogată tradiţie, o serie de remedii naturiste de astăzi au la bază extracte din hamamelis, recunoscut de farmacopeea europeană pentru aplicaţii în cazul insuficienţelor venoase, al varicelor flebite, hemoroizilor, picioarelor grele ori în diverse alte afecţiuni cutanate şi circulatorii. Planta proaspătă, folosită sub formă de cataplasmă calmează iritaţiile, reduce umflăturile şi diminuează vânătăile.

Leac pentru menstruaţia excesivă
În cazul unei sângerări menstruale mult prea abundente, specialiştii apelează la nucul vrăjitoarelor. Datorită acestei proprietăţi, hamamelisul este utilizat şi în încercarea de a opri sângerarea din plămâni, stomac sau uter, atunci când este vorba despre afecţiuni mai grave. Se mai poate utiliza pentru a trata tăieturile sau orice alte răni, pentru că protejează organismul de infecţii.

Ţine la distanţă infecţiile
Vaginita, cea mai frecventă patologie din sfera genitală, cunoscută ca o iritaţie sau, după caz, inflamaţie a vaginului, poate fi calmată dacă se fac spălături cu ceai din nucul vrăjitoarelor.
Chiar şi infecţiile în gât, ce pot produce mari dificultăţi la înghiţire, pot fi alungate dacă faceţi gargară cu hamamelis. De asemenea, acelaşi ceai mai este bun în caz de diaree şi de dureri musculare.

Face minuni pentru pielea cu probleme
Timp îndelugat, planta hamamelis a fost utilizată ca tonic pentru piele şi pentru închiderea porilor. Ajută şi în caz de arsuri solare, muşcături de insecte, erupţii cutanate şi, mai mult, planta este bună pentru a îndepărta machiajul de pe faţă. Dacă îi adăugaţi şi puţină aloe vera, rezultă un produs minunat de curăţat tenul.
În plus, pentru a vă bucura atât de efectele sale, cât şi de cele ale altor produse naturale, apa de nucul vrăjitoarelor poate fi încorporată în compoziţii cosmetice sau în combinaţie cu alte ape florale, în geluri anticearcăn, în creme şi loţiuni.

Un remarcabil calmant
Apa de hamamelis este un tip de preparat obţinut prin distilarea părţilor aeriene ale plantei - are efect tonic, astringent şi purificant pentru tenul mixt sau gras, îngrijeşte delicat pielea sensibilă ori iritată şi este frecvent recomandată pentru cuperoze. De asemenea, este utilizată cu succes în industria cosmetică, pentru tratamentul cearcănelor şi al ţesuturilor deteriorate, datorită proprietăţilor regenerative pe care le posedă.

Reţete uşor de preparat acasă

Chiar dacă porecla sa sugerează că hamamelis e un fel de „vrăjitorie”, cosmeticienii asigură că acest ingredient este benefic. Pentru a vă bucura de efectele sale chiar la dumneavoastră acasă, fără a face vizite frecvente la medic, la farmacie şi la saloane cosmetice, trebuie să ştiţi ce combinaţii sunt folositoare. Dacă vreţi să îndepărtaţi ridurile sau să le preveniţi amestecaţi o cană cu hamamelis cu o lingură cu glicerină şi aplicaţi această soluţie pe faţă cu ajutorul unui şerveţel. Dacă aveţi tenul gras, preparaţi o mască din o lingură cu argilă şi o lingură cu ceai din plantă, aplicaţi-o pe faţă şi clătiţi cu apă caldă. Pentru a catifela şi a regenera pielea de pe mâini amestecaţi două linguriţe cu drojdie de bere, cinci linguriţe cu hamamelis şi un sfert de linguriţă cu tinctură de benzoin. Puneţi crema obţinută în frigider şi lăsaţi-o 20 de minute, apoi aplicaţi loţiunea pe mâini, lăsaţi-o să acţioneze o jumătate de oră după care îndepărtaţi-o cu apă fierbinte. Loţiunile tonice se prepară în funcţie de tipul de ten: pentru cel gras, în combinaţie cu apa de trandafir, pentru cel uscat combinaţi o parte de hamamelis cu două de apă de trandafir şi una de apă distilată, iar pentru cel normal, o parte de hamamelis şi două de trandafir. Loţiunea se păstrează în frigider. Credeţi că planta e bună numai pentru piele? Ei bine, ce spuneţi de un deodorant? Combinaţi un sfert de cană cu hamamelis, un sfert de cană cu apă minerală, o linguriţă cu glicerină şi câteva picături de levănţică sau orice aromă vă place. Aplicaţi la subraţ la fel ca un deodorant obişnuit şi veţi fi protejaţi de mirosul neplăcut.

Pont! Bărbaţii pot folosi apa de hamamelis ca loţiune după ras.

• Nu exageraţi cu utilizarea hamamelis, pentru că dozele mari pot produce leziuni hepatice. De asemenea, dacă apar erupţii în cazul aplicării direct pe piele, diluaţi lichidul!