Main menu

header

de Elena Şerban

Frumuseţea merge mână în mână cu sănătatea, pentru că o persoană care nu se simte bine fizic rareori are un aspect atrăgător. Există, din fericire, o serie de alimente care pot fi mâncate, dar care pot fi utilizate şi pentru îngrijirea părului ori a tenului.

Roşii vs cancer şi acnee
Tomatele sunt diuretice, laxative, cicatrizante şi remineralizante. O roşie conţine 94% apă, însă restul de 6% reprezintă vitamine (A, B, C, E) şi minerale (magneziu, potasiu, zinc, fluor, sodiu). Roşia este cea mai bogată legumă în aminoacizi, inclusiv aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu-i poate fabrica singur. De asemenea, se spune că roşiile vindecă şi cancerul.
Totodată, roşia este excelentă şi dacă este folosită în scop cosmetic. Ea este un remediu contra acneei şi a seboreei, mai ales în cazul tenului gras. Aplicaţi pe faţă felii de roşii zdrobite şi lăsaţi să acţioneze 15-20 de minute, apoi clătiţi faţa cu apă rece.
O altă variantă de utilizare este să amestecaţi sucul de la două roşii cu 100 ml lapte. Aplicaţi soluţia pe pielea afectată de coşuri.
Alt amestec benefic pentru piele este cel preparat din 100 ml suc de roşii şi talc până se formează o pastă. Se aplică pe tenul foarte bine curăţat şi se lasă să acţioneze 20 de minute.

Avocado stimulează producţia de colagen
Supranumit „untul vegetal”, avocado este plin de antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali. Datorită acestora, consumul de avocado îmbunătăţeşte considerabil aspectul pielii, care devine mai catifelată şi mai hidratată. De asemenea, fructul protejează stratul de acizi graşi ce înconjoară celulele epidermei.
Folosit extern, sub forma unei măşti, „untul vegetal” stimulează producţia naturală de colagen şi elastină. Masca se prepară simplu. Amestecaţi un avocado bine copt cu 100 g smântână proaspătă (acidul lactic din aceasta exfoliază celulele moarte de la suprafaţa pielii), aplicaţi această mască pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze zece minute. Îndepărtaţi cu apă călduţă şi apoi ungeţi faţa cu crema pe care o folosiţi în mod normal. Acest tratament se urmează o dată la trei zile.

Migdalele întârzire albirea părului
Savuroasele migdale pot constitui una dintre cele mai săţioase gustări, fără să afecteze în vreun fel greutatea corporală. Consumul de migdale crude este însă recomandat şi în cazul în care observaţi că părul dumneavoastră a început să încărunţească. Pentru că aceste fructe lemnoase conţin o enzimă ce previne acumularea de peroxid de hidrogen în foliculi, cauza principală a pierderii culorii părului.
Dacă sunt folosite extern, migdalele pot constitui un excelent exfoliant. Prăjiţi un sfert de cană cu migdale pisate şi amestecaţi-le cu ulei de nucă de cocos. Aplicaţi pasta astfel obţinută pe corp sau pe faţă, în zona „T” (frunte, nas, bărbie), cu mişcări uşoare. Clătiţi apoi cu apă din belşug.

Căpşunile ţin la distanţă factorii poluanţi
Mici fructe aromate, căpşunile conţin multă vitamina C, dar şi acid elagic. Cele două substanţe stimulează producţia de colagen, protejând în acelaşi timp de factorii poluanţi din atmosferă. În consecinţă, apariţia petelor maronii, ce sunt un rezultat al expunerii la soare, va fi întârziată.
Căpşunile pot fi folosite cu succes şi pentru uz extern. Cea mai eficientă metodă de a le utiliza în acest sens este sub formă de mască. Aceasta se poate prepara amestecând cinci-şase fructe foarte bine coapte pasate cu trei linguri cu iaurt. Pasta se întinde pe faţă şi se lasă să acţioneze un sfert de oră.

Cacaua apără pielea
Boabele şi pudra de cacao conţin mulţi flavonoizi, antioxidanţi ce protejează pielea de soarele puternic. De aceea, învăţaţi-vă să începeţi ziua cu o cană mare cu lapte cu cacao. O altă variantă este aceea de a înnobila sosurile pentru grătar cu o linguriţă cu cacao. Gustul acestor sosuri este deosebit.
Pentru multe doamne poate părea surprinzător, dar pudra de cacao poate fi folosită şi extern. Amestecaţi 50 g de cacao cu 100 ml de lapte şi apoi turnaţi această mixtură în cada cu apă. Pielea de pe corp va deveni mai catifelată în urma acestui tratament.

Castraveţii elimină toxinele
Fiind un bun laxativ, castraveţii contribuie la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, seminţele de castravete tratează afecţiuni variate precum tusea sau probleme cu expectoraţia. Sucul de castraveţi, băut într-o cantitate de cel puţin 200 ml pe zi, reglează tranzitul intestinal şi ajută la eliminarea apei din ţesuturi.
Extern, castravetele proaspăt, dar şi sucul obţinut din această legumă calmează pielea, îndepărtează impurităţile depuse peste zi, combate ridurile şi vindecă şi iritaţiile pielii. Persoanele cu ochii umflaţi şi pungi sub ochi pot aplica felii de castravete reci pe pleoape. Efectul este rapid, garantat şi de durată.

Prunele stimulează digestia
Prunele ar trebuie să fie recomandate spre consum de nutriţionişti şi chiar de medici. Vitaminele A, B1, B2 şi C, care intră în componenţa lor, dar şi numeroase alte elemente esenţiale, cum sunt calciul, fierul, potasiul şi acizii organici, fac din aceste fructe o valoroasă sursă de energie şi de vitalitate. Prunele, consumate în mod regulat, ajută la fortificarea sistemului nervos, elimină oboseala şi stimulează digestia. Prin conţinutul de substanţe benefice, aceste fructe pot fi folosite ca decongestiv, detoxificant şi remediu contra intoxicaţiilor alimentare severe.
Prunele au efecte benefice şi asupra frumuseţii. Amestecaţi trei fructe coapte cu o jumătate de ceşcuţă de iaurt. Pasta se ţine în frigider timp de un sfert de oră, apoi aplicaţi pe faţa curăţată. După 20 de minute îndepărtaţi cu multă apă. O altă mască excelentă pentru regenerarea tenului este cea obţinută prin amestecul unei prune zdrobite cu o piersică pasată, două linguriţe cu miere şi un ou. Lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră.

Perele protejează ochii
Cuprul şi vitamina C conţinute de pere au efect antioxidant, graţie cărora radicalii liberi sunt blocaţi. Mai mult, perele asigură sănătatea inimii şi a colonului, datorită concentraţiei mari de potasiu şi de fibre.
Aceste fructe aromate protejează organismul împotriva cancerului mamar şi previn degenerescenţa maculară. Conform oamenilor de ştiinţă, trei porţii de pere pot reduce cu 36% riscul de apariţie a degenerescenţei maculare, principala cauză a pierderii vederii la persoanele de vârsta a treia.
Persoanele care au grijă de tenul lor nu trebuie să ocolească perele, pentru că, în afara efectelor lor terapeutice, acestea pot fi folosite şi în cosmetică. Astfel, măştile din pere au rol astringent, revitalizant şi totodată hrănitor, ajutând la curăţarea, împrospătarea şi hidratarea feţei.

Strugurii, indicaţi în curele de slăbire
Un consum de 1-1,5 kg de struguri pe zi înseamnă sănătate. Pentru că aceştia conţin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E şi P, dar şi săruri minerale precum fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen şi crom. Analiza biochimică a sucului de struguri este asemănătoare cu a laptelui de mamă. De asemenea, mustul poate fi folosit în curele de slăbire. Strugurii roşii pot preveni apariţia aterosclerozei.
Compresele cu struguri sunt excelente însă şi pentru frumuseţea tenului, ajutând porii inestetici să se micşoreze. La fel de eficient este şi mustul. Îmbibaţi o compresă cu must şi puneţi-o pe faţă. Tenul va părea proaspăt în câteva minute.

Infuziile din plante, pline de antioxidanţi

Consumul de ceai - negru, verde sau alb - aduce numai beneficii. Motivul? Micile frunzuliţe conţin o cantitate considerabilă de antioxidanţi. Prin urmare, o cană cu ceai băută dimineaţa nu doar energizează, ci şi protejează pielea de efectele neplăcute ale radiaţiilor UV. Se recomandă consumul de ceai verde sau alb, deoarece aceste tipuri conţin o cantitate dublă de antioxidanţi, comparativ cu cel negru. Pliculeţele de ceai pot fi folosite şi ca mască naturală pentru păr. De data aceasta nu vorbim despre infuziile din frunzuliţe de ceai, ci despre cele preparate din plante medicinale. Astfel, infuzia de muşeţel e excelentă pentru părul blond, ceaiul negru este ideal pentru brunete, iar ceaiul de fructe de pădure e recomandat pentru podoaba capilară a roşcatelor. Aplicaţi lichidul concentrat pe păr şi apoi purtaţi o cască de plastic timp de o jumătate de oră. Clătiţi cu apă caldă, dar nu vă mai şamponaţi.

Iaurtul înlătură celulele moarte

Consumul de iaurt face bine stomacului, graţie probioticelor, dar şi danturii, datorită calciului şi al fosforului pe care îl conţine. De asemenea, iaurtul simplu este bogat în proteine, lucru ce ajută la producerea colagenului.
Iaurtul face bine şi dacă este folosit extern. În acest sens, aplicaţi o mască de iaurt simplu pe faţa proaspăt curăţată. Acidul lactic pe care îl conţine iaurtul îndepărtează celulele moarte ale pielii. Prin urmare, porii vor fi destupaţi şi nu se vor mai forma puncte negre sau comedoame.
Tot iaurtul simplu poate fi folosit în realizarea unei excelente măşti pentru păr. Amestecaţi o cană cu iaurt cu şase linguri cu miere şi două gălbenuşuri. Aplicaţi pasta astfel preparată pe părul abia spălat şi lăsaţi-o să acţioneze un sfert de oră. După acest timp clătiţi cu multă apă şi nu mai şamponaţi.

• Factorii poluanţi din atmosferă nu afectează pielea persoanelor care beau frecvent ceai.