Main menu

header

de Anda Postolache

De la mesteacăn se folosesc în fitoterapie mugurii, frunzele, coaja şi seva. Ceaiul are un efect excepţional asupra rinichilor, contribuind la diureză. Ca urmare, organismul este ajutat să se detoxifice, tenul se curăţă şi chiar o serie de boli încep să se vindece.

Scade nivelul colesterolului
Printre bolile în care este folositor ceaiul de mesteacăn se numără: nefritele, reumatismul, guta, bolile de piele şi inflamaţiile articulare. Cu ajutorul fierturii, acidul uric este eliminat mai bine din organism, iar nivelul colesterolului scade.
Pentru ceai se folosesc 20 g de frunze mărunţite peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. După ce lichidul se lasă deoparte, acoperit, şi ajunge la circa 40˚C de grade, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Acesta are un rol important, neutralizând acidul betuloretinic, ce micşorează efectul diuretic. Se mai lasă timp de şase ore, apoi se strecoară şi se bea în două tranşe, la distanţă de patru ore una de alta.
Pentru efectul său detoxificant, ceaiul de mesteacăn este recomandat şi în tratarea bolilor de ficat.

Pont! Pentru întărirea rădăcinii părului şi pentru vindecarea iritaţiilor scalpului se pot face băi cu frunze de mesteacăn. Pentru aceasta se face un litru de infuzie, se îmbibă părul cu ea, se lasă zece minute, apoi se clăteşte.