Main menu

header

de Liliana Simidon

Durerile de dinţi pot apărea dintr-o varietate de cauze, cel mai des întâlnite fiind cariile şi afecţiunile gingivale. Neplăcerea resimţită poate varia de la o intensitate redusă, persistentă, la una violentă. Pentru a alina durerea până în momentul vizitei la dentist puteţi apela la remediile naturiste.

Usturoiul acţionează ca un antibiotic
Dacă durerea provine de la o carie, puteţi apela la următorul truc: luaţi o bucată mică de ceară de albine, pe care o încălziţi până când se topeşte, apoi o puneţi în cavitatea dureroasă, o lăsaţi să se întărească şi o ţineţi până se desprinde. Aceasta va proteja zona afectată să vină în contact cu aerul şi alimentele, diminuând astfel durerea.
Şi usturoiul este un excelent remediu, deoarece conţine alicină, un compus ce exercită un puternic efect antibiotic. Zdrobiţi un căţel de usturoi, amestecaţi-l cu sare şi aplicaţi direct pe locul dureros. Dacă nu aveţi usturoi la îndemână, îl puteţi înlocui cu ceapă.

Clătiţi-vă cu apă cu sare
Uleiul esenţial de cuişoare este un excelent sedativ pentru dinţi. Puneţi câteva picături pe un tampon de bumbac şi aplicaţi-l în zona afectată. Dacă nu aveţi la îndemână ulei esenţial, puteţi folosi un decoct concentrat de cuişoare sau pur şi simplu ţineţi în gură un cuişor până când eliberează principiile active benefice.
La nevoie, uleiul de cuişoare poate fi înlocuit cu succes cu cel de oregano.
De asemenea, puteţi încerca să clătiţi energic gura cu o soluţie salină concentrată. Repetaţi timp de aproximativ cinci minute şi veţi observa că durerea începe să se diminueze.
Un alt remediu cu un gust mai puţin plăcut este reprezentat de aplicarea unei paste obţinută din ulei de muştar şi pulbere de turmeric.
Mai puteţi încerca să administraţi o cantitate mai mare de plante cu efect sedativ, cum ar fi seminţe de mac, valeriană, lavandă ori tei, sub formă de pulbere sau decoct.

Preparaţi-vă singuri pasta pentru curăţare
Pentru a preveni instalarea afecţiunilor bucale, dieta joacă principalul rol. Din aceasta trebuie să excludeţi alimentele rafinate (făină, zahăr, produse de cofetărie şi patiserie, mezeluri) şi să introduceţi mai multe alimente care favorizează asimilarea calciului (lactate, cereale integrale, fructe şi legume proaspete). Spălaţi-vă pe dinţi în fiecare zi cu o pastă obţinută din un sfert de linguriţă cu sare, un vârf de cuţit cu piper şi puţină apă. Aceasta previne apariţia cariilor, îndepărtează mirosul neplăcut al gurii şi întăreşte gingiile.
După fiecare masă clătiţi-vă gura cu o soluţie preparată din apă şi tincturi de propolis, de salvie sau de busuioc. Însă, înainte de a folosi propolis, puneţi la încheietura mâinii câteva picături de tinctură şi verificaţi după opt ore dacă locul s-a înroşit sau s-a iritat - acest lucru ar însemna că aveţi alergie.

Recomandări

OSTEO REPAIR: asigură sănătatea dinţilor şi a întregului sistem osos. Favorizează asimilarea calciului, fiind util copiilor în perioada de creştere, pentru a avea dinţi puternici şi sănătoşi. Administrare: 1-2 capsule de 3 ori pe zi.
BIOSEPT PLUS: este recomandat în cazul infecţiilor şi inflamaţiilor gurii - dureri dentare, gingivite, stomatite, afte. Administrare: 2-3 picături de 2-3 ori pe zi.

Sfat! Este indicat să mergeţi la dentist de la primele semne ale unei afecţiuni dentare sau gingivale, cu mult înainte ca durerea să apară.