Main menu

header

de Ana Trifan

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), de asemenea, cunoscut sub numele de Eleuthero, a fost folosit de secole în Est, inclusiv în China şi în Rusia. Ingredientele active din ginsengul siberian, numite eleutheroside, sunt cunoscute pentru calitatea lor de a stimula sistemul imunitar.

Susţine corpul în perioade de stres
Utilizat în mod tradiţional pentru a preveni răceala şi gripa şi pentru a creşte energia, longevitatea şi vitalitatea, ginsengul siberian este folosit pe scară largă pe post de adaptogen, adică o substanţă ce ajută organismul să facă faţă mai bine stresului, mental sau fizic, mulându-se după nevoile de moment ale corpului.
Cele mai multe cercetări ştiinţifice cu privire la ginsengul siberian au fost efectuate în Rusia. Studiile au evidenţiat că planta acţionează cu succes într-o serie largă de afecţiuni, printre care se numără răcelile şi infecţiile virale, crescând energia şi capacităţile intelectuale.

Răceli şi gripă
S-a descoperit că un anumit compus care este conţinut de ginsengul siberian reduce gravitatea şi durata răcelilor, atunci când planta este luată în primele 72 de ore de la apariţia simptomelor. Iar oamenii cu gripă care au luat acelaşi produs au avut o ameliorare a simptomelor mai rapidă decât cei care au luat medicamente antivirale clasice.
Un studiu ce s-a desfăşurat timp de patru săptămâni pe subiecţi sănătoşi a constatat că cei care au luat extract de ginseng siberian au avut îmbunătăţiri ale funcţiilor organismului în ceea ce priveşte sistemul imunitar.

Luptă cu herpesul genital
Un studiu desfăşurat pe parcursul a şase luni, efectuat pe 93 de oameni, care prezentau virusul herpes simplex tip 2 (ce poate cauza herpes genital), a constatat că ginsengul siberian a redus frecvenţa, severitatea şi răspândirea acestuia. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă utilizarea ginsengului siberian ca supliment pentru a preveni izbucnirea herpesului este potrivită în tratamentul pe care-l urmaţi.

Creşte performanţele intelectuale
O altă utilizare populară a ginsengului siberian este pentru menţinerea sau restabilirea vigilenţei mentale. Un studiu preliminar, de trei luni, a constatat că voluntarii de vârsta mijlocie care au luat ginseng siberian au avut o îmbunătăţire a memoriei, comparativ cu cei care au luat un tratament placebo.

Condiţie fizică mai bună
Deşi ginsengul siberian este frecvent utilizat pentru a îmbunătăţi rezistenţa fizică şi pentru a creşte puterea musculară, studiile au arătat rezultate diferite. Totuşi, de-a lungul anilor, mulţi sportivi ruşi cu rezultate deosebite au pus performanţele lor pe seama acestei plante.

Perfect pentru bătrâni
Un studiu a arătat că persoanele în vârstă care au luat ginseng siberian au observat îmbunătăţirea sănătăţii mintale şi a funcţionării sociale după patru săptămâni de tratament, comparativ cu cei care au luat un preparat placebo.

Scade nivelul zahărului din sânge
Suplimentele de ginseng siberian sunt realizate din rădăcina plantei. Aceasta conţine un amestec de eleutheroside, considerate a fi responsabile pentru unele dintre efectele medicamentelor. Printre celelalte componente se numără polizaharidele, substanţe chimice despre care s-a dovedit că stimulează sistemul imunitar şi micşorează nivelul de zahăr din sânge.

Doza zilnică este de 500 mg

Ginsengul siberian este disponibil sub formă de extracte lichide, pulberi, capsule, comprimate şi uscat sau rădăcina ca atare, pentru prepararea ceaiurilor. La adulţi, rădăcina uscată este recomandată în cantitatea de 500 mg pe zi (ceai sau capsule). Extracte standardizate: 100-200 mg de două ori pe zi. Tincturi: o linguriţă de două ori pe zi. Pentru boli cronice, cum ar fi oboseala sau stresul, ginsengul siberian poate fi luat timp de trei luni, urmând trei săptămâni pauză. Aceste cicluri pot fi repetate. Nu este recomandat pentru utilizare la copii.

Arbust oriental

Ginsengul siberian este un arbust nativ din Extremul Orient, care creşte 3-10 metri înălţime. Frunzele sale sunt ataşate la o tulpină principală pe ramuri lungi. Atât ramurile, cât şi tulpina sunt acoperite cu spini. Florile sunt galben sau violet şi cresc în grupuri în formă de umbrelă şi se transformă în fructe negre la sfârşitul verii. Această rădăcină este lemnoasă, de culoare maronie.

Atenţie! Persoanele care au hipertensiune arterială, apnee de somn obstructivă, narcolepsie sau femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să ia ginseng siberian. La cei care consumă această plantă pot apărea uneori insomnie, hipertensiune arterială, vărsături, somnolenţă, dureri de cap sau sângerări ale nasului.