Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Trifoiul roşu aduce un aport de necontestat medicinei. Trifolium repens, sub denumirea sa latină, se dovedeşte a fi un medicament naturist foarte important, iar calităţile lui miraculoase au fost recunoscute încă din Antichitate. Recoltat şi preparat în condiţii corespunzătoare, trifoiul roşu - mai exact florile sale - are asupra organismului efecte terapeutice remarcabile.

Excelent detoxificant
Florile de trifoi roşu tratează cu succes gripa şi tusea seacă. De asemenea, sunt benefice în tratamentul afecţiunilor renale, al gutei şi sunt de ajutor în calmarea durerilor reumatismale. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi diuretice ale plantei, florile de trifoi roşu ajută şi la purificarea organismului şi a sângelui.
Acestea pot fi întrebuinţate sub mai multe forme, infuzie sau pulbere.
Pentru infuzie se pun două linguri cu flori în 100 ml de apă clocotită şi se beau două căni pe zi.
În ceea ce priveşte prepararea pulberii, este necesar ca florile de trifoi să fie uscate. Pentru ca pulberea să fie cât mai fină este de preferat ca florile să fie măcinate cu o râşniţă de cafea. Se recomandă trei lingurinţe pe zi, dar numai cu vin natural de calitate, suc de lămâie sau ceai.

Analgezic pentru articulaţii
Acidul salicilic, fenolii şi glicozizii conferă preparatelor din trifoi roşu proprietăţi analgezice şi antiinflamatoare asupra articulaţiilor. Este folosit în ameliorarea bolilor reumatice, a gutei şi a spondilitei.
În cazul arsurilor cauzate de expunerea excesivă la soare se recomandă băile cu extracte din flori de trifoi roşu. În această situaţie au efecte calmante şi previn apariţia cancerului de piele. Aceste băi mai au proprietatea de a hidrata pielea, de a inhiba apariţia negilor şi de a reduce sebumul şi acneea.

• Pe lângă folosirea lui în tratamentele interne, ceaiul din trifoi roşu mai poate fi utilizat şi ca agent emolient şi calmant.