Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Stomatita este starea inflamatorie a mucoasei cavităţii bucale, ce se manifestă sub forma unor leziuni dureroase ce împiedică masticaţia şi deglutiţia. Cauzele stomatitei pot fi multiple: de natură infecţioasă, alergică, toxică, viroze sau altele. Iată câteva remedii cu plante ce vă pot fi de folos.

Ceai cu efect antimicrobian
Pentru a scăpa de stomatită este indicat un decoct antimicrobian pentru care aveţi nevoie de: 10 g flori de muşeţel, 10 g flori de tei, 10 g frunze de salvie, 20 g frunze de nuc, 20 g turiţă-mare şi 30 g rizom de cerenţel. Se pun două linguri cu amestec de plante la o cană cu apă şi fierbeţi timp de zece minute. Se face gargară şi se clăteşte cavitatea bucală de cinci ori pe zi, câte patru minute de fiecare dată.
Pentru stomatitele de natură alergică, pe lângă tratamentul extern cu ceaiul de mai sus, se recomandă în uz intern amestecul următor: 40 g trei-fraţi-pătaţi, 20 g flori de muşeţel, 10 g flori de levănţică, 20 g talpa-gâştei şi 10 g mentă. Se prepară o infuzie dintr-o lingură cu amestec la o cană cu apă, din care se beau trei căni pe zi, timp de cinci-şase zile.

• Preparaţi o infuzie din muşeţel din două linguri cu flori proaspete la o cană cu apă, după filtrare adăugaţi 4 g de acid boric şi faceţi gargară de cinci ori pe zi.