Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Foarte frumoasă, cu flori colorate şi „vesele”, nalba creşte atât cultivată în grădini, cât şi pe câmp. Puţini ştiu însă că această plantă, ce ne bucură privirile vara, are proprietăţi terapeutice. Ea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri, în special pentru curăţarea bronhiilor şi protejarea mucoaselor.

Grăbeşte vindecarea faringitei şi laringitei
Cunoscută şi sub denumirile de nalbă mare, albă, bună, de câmp, nalbă de luncă sau ruja, aceasta este foarte importantă mai ales în sezonul rece, întrucât este un remediu excelent în tratarea tusei. Pentru aceasta se beau zilnic trei căni cu ceai din următorul amestec de plante: rădăcini de nalbă mare, frunze de podbal, rădăcini de lemn-dulce, flori de lumânărică şi anason.
De asemenea, infuzia din plantă grăbeşte vindecarea faringitei, a laringitei, a durerilor în gât, a răguşelii şi a inflamaţiilor mucoasei intestinale şi stomacale. Tot pentru amigdalite se poate face gargară cu infuzie din nalbă amestecată cu flori de muşeţel şi capsule de mac. Gargara este utilă şi în caz de abcese dentare.

Compresele vin de hac furunculelor
Nalba este utilă şi în caz de umflături rezultate în urma unor fracturi. În acest scop se pun comprese cu infuzie de nalbă pe locul afectat. Planta mai foloseşte şi la vindecarea afecţiunilor organelor genitale - se fac spălături cu 20 de grame de rădăcină la 100 de grame de apă.
Frunzele de nalbă opărite, folosite sub formă de cataplasme, sunt eficiente în grăbirea coacerii furunculelor, întrucât au efect emolient şi calmant. În caz de colite şi hemoroizi, infuzia din această plantă e folosită sub formă de clismă.

Eficace în caz de coşuri

Infuzia din nalbă poate fi de folos şi adolescenţilor care au probleme cu acneea. În acest scop se amestecă o linguriţă cu flori de nalbă în 250 de mililitri de apă clocotită. Cu planta fiartă, stoarsă şi răcită puţin se pun comprese pe faţă seara, ca o mască, iar cu infuzia se spală tenul dimineaţa. Pentru a da rezultate bune, tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

Pont! Aplicată sub formă de comprese, nalba poate ajuta la închiderea rapidă a rănilor.