Main menu

header

de Daniela Anton

Durerile de stomac sunt extrem de supărătoare şi apar din cauza afecţiunilor gastro-intestinale, digestive, din cauza unei alimentaţii nepotrivite sau ca urmare a excesului alimentar. Acestea pot fi tratate cu remedii naturiste pe bază de plante şi condimente.

Infuzia de muşeţel protejează mucoasa
Stresul este un factor des menţionat de persoanele care suferă de probleme intestinale. De asemenea, şi alimentaţia bogată în grăsimi poate cauza brusc contracţii intestinale dureroase. În plus, alcoolul, cafeaua, ceaiul, mirodeniile şi anumite mâncăruri ce fermentează trebuie evitate în cazul unui intestin sensibil.
Ceaiul de mentă şi ceaiul de muşeţel sunt remedii recomandate pentru ameliorarea durerilor de stomac. Ceaiul de muşeţel protejează mucoasa stomacului. El combate în special durerile care au ca efecte secundare flatulenţa şi diareea. Flavonoidele şi uleiurile esenţiale conţinute de muşeţel protejează mucoasa stomacului şi acţionează ca un balsam asupra intestinelor, relaxând totodată muşchii. Ceaiul se prepară din una-două linguriţe cu plantă la 200 ml apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Mâncaţi iaurt, miere şi pâine prăjită
Amestecaţi într-un pahar cu apă zeama de la două lămâi, puţin zahăr şi o jumătate de linguriţă cu praf de copt. Administraţi acest remediu pentru ameliorarea durerilor de stomac.
Consumaţi în fiecare zi iaurt amestecat cu o pastă din seminţe de schinduf. De asemenea, când aveţi dureri de burtă luaţi un amestec de miere şi ceai de lămâie.
Când aveţi dureri puteţi consuma şi pâine prăjită. Partea arsă a feliei este cea care are capacitatea de a absorbi durerea de stomac. Pentru a îmbunătăţi gustul pâinii prăjite puteţi adăuga puţină miere de albine.

Chimen şi coacăze
Lăsaţi peste noapte în jumătate de litru de apă câte 2 g de seminţe de chimen dulce şi coacăze negre. A doua zi pasaţi seminţele, apoi adăugaţi puţin zahăr. Urmaţi acest remediu în fiecare zi, pentru reducerea durerilor cronice de stomac.
Pentru a încerca un alt remediu de acest gen, lăsaţi peste noapte într-un pahar cu apă câteva seminţe de anason. A doua zi strecuraţi şi beţi acest amestec. Veţi scăpa rapid de dureri.

Lemn-dulce, amestec de lime şi mentă
Amestecaţi zeama de lime, suc de mentă sau suc de ghimbir cu sare neagră, pentru calmarea durerilor de burtă.
Şi rădăcina de lemn-dulce este recomandată în cazul crampelor. Calmează spasmele dureroase ale stomacului, având totodată acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. Se poate lua o linguriţă cu pulbere de rădăcină de lemn-dulce înainte de mese sau din extract de lemn-dulce în pulbere amestecat în puţină apă.

Urzicile sunt binefăcătoare în caz de arsuri
Arsurile stomacale care apar deseori din cauza unei alimentaţii haotice pot fi tratate cu urzici. Acestea sunt surse bogate de minerale (fier, fosfor, potasiu), vitamine (A, B, C şi K) şi aminoacizi, substanţe nutritive foarte uşor de absorbit şi utilizat de organism. Pentru infuzie se foloseşte o linguriţă cu vârf cu urzică uscată la un sfert de litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte.
În cazul tincturii de urzică se folosesc rădăcinile tăiate mărunt peste care se adaugă rachiu de secară de 38%-40%. Amestecul se toarnă într-o sticluţă şi se lasă să stea 14 zile la loc călduros.

Scorţişoara are efect calmant
Pentru calmarea spasmelor digestive adăugaţi trei vârfuri de cuţit cu pulbere de scorţişoară într-un pahar cu apă fierbinte. Amestecul se lasă puţin la infuzat, după care se consumă cu înghiţituri mici.
Pentru alinarea indigestiilor, beţi un pahar cu lapte călduţ peste care adăugaţi o jumătate de linguriţă cu scorţişoară şi puţină miere.

Aplicaţi comprese calde
În cazul durerilor de burtă (crampe), remediul cel mai bun este o compresă caldă cu muşeţel: se toarnă jumătate de litru de apă clocotită peste două linguriţe cu muşeţel, se lasă să stea zece minute, se înmoaie un prosop de in în infuzia fierbinte, se stoarce bine şi se aplică pe abdomen. Se acoperă cu alt prosop mai gros sau cu o pătură şi se lasă să acţioneze 15 minute, cât timp compresa mai este caldă.
De asemenea, mai puteţi pune într-o şosetă scurtă puţin orez, amestecat cu ulei de levănţică, apoi faceţi nod. Puneţi şoseta la încălzit în cuptorul cu microunde, apoi aşezaţi-o la nivelul zonei abdominale.
Eficient este şi masajul cu suc de ghimbir. De asemenea, puteţi consuma ghimbir crud sau suc extras din rădăcină de ghimbir.

Ce trebuie evitat

Încercaţi să identificaţi alimentele sau ingredientele ce vă provoacă dureri abdominale. Luaţi masa într-un loc liniştit şi relaxat. Împărţiţi mesele (nu mâncaţi cantităţi prea mari la o singură masă). Evitaţi să înghiţiţi aer când mâncaţi repede sau când beţi băuturi carbogazoase. De asemenea, ţineţi cont că unele fructe sau legume, cum ar fi varza, fasolea, broccoli, ceapa, prunele sau merele, fermentează uşor în intestine.

Pont! Ceaiul de dafin este bun pentru orice problemă digestivă. Se pun într-o ceaşcă două foi de dafin şi coaja spălată bine a unei jumătăţi de portocală. Apoi se adaugă apă fiartă şi se lasă zece minute înainte de a se bea.