Main menu

header

de Dana Purgaru

Se ştie că remediile naturiste sunt cele mai indicate „medicamente”, ce fac minuni în o mulţime de afecţiuni, dar cu siguranţă v-aţi întrebat de multe ori ce trebuie să mâncaţi mai des pentru a vă rezolva o anumită problemă de sănătate. Iată o listă cu cele mai importante remedii pentru principalele organe.

Creier
Lintea - conţine proteine, glucide şi lecitină, elemente de care au nevoie celulele creierului.
Quinoa - bogată în fier, întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire.
Avocado - consumat des combate stresul, nervozitatea şi insomnia.
Bananele - glucoza, vitaminele şi mineralele sunt benefice pentru creier, având efect energizant.
Caisele - mineralele conţinute stimulează neuronii.
Stafidele - au mult zahăr (75%), o resursă energetică pentru creier.
Perele - ajută circulaţia sangvină, iar zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea de concentrare.
Mazărea - bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare.
Salata verde - substanţele opiacee calmează sistemul nervos.
Fasolea - creşte puterea de concentrare.

Ochi
Castanul sălbatic - substanţele active calmează iritaţiile şi senzaţia de usturime.
Arnica - uleiurile esenţiale îndepărtează inflamaţiile oculare.
Mesteacănul alb - vitamina C, potasiul şi calciul întăresc imunitatea ochilor.
Planta limbă de miel - are taninuri şi saponine ce reduc inflamarea vaselor conjunctivale.
Rostopasca - e eficientă împotriva virusurilor, în special pentru ochii uscaţi.
Gutuia - pectina şi calciul sunt bune pentru alergii şi febra fânului.
Iarba de silur (Euphrasia officinalis) - calmează ochii în cazul celor care stau mult în faţa calculatorului.
Strugurii - ajută cu precădere vederea nocturnă, iar taninurile tratează infecţiile oculare.
Ţintaura (Centaurium minus) - tinctura vindecă afecţiunile oculare.
Ananasul - conţine enzime ce relaxează ochii celor care stau mult la calculator.
Rozmarinul - purifică ochii şi protejează vasele oculare de sânge.
Căpşunile - contribuie la vederea nocturnă.

Inimă
Varza albă - are potasiu şi fier din belşug, necesare inimii şi circulaţiei sangvine.
Broccoli - previne ateroscleroza şi atacurile de cord, prin conţinutul de calciu, fier şi caroten.
Portocalele - vitamina C scade valoarea colesterolului din sânge.
Ceapa - coboară presiunea sângelui şi îmbunătăţeşte activitatea inimii şi circulaţia.
Usturoiul - alicina conţinută previne accidentele vasculare cerebrale.
Usturoiul sălbatic - curăţă sângele de toxine.
Sparanghelul - „limpezeşte” cordul şi vasele mari de sânge.
Cicoarea - scade tensiunea arterială şi colesterolul şi curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice.
Uleiul de măsline - energizează inima şi reduce colesterolul.
Dovleacul - are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă.
Cartofii - protejează contra accidentelor cerebro-vasculare.
Paprica - apără inima şi vasele de sânge, în special faţă de nocivitatea colesterolului.
Roşiile - diuretice eficiente, normalizează tensiunea arterială.
Măslinele - reduc nivelul colesterolului nociv şi tensiunea arterială.
Merele - conţin trei sute de substanţe esenţiale pentru sistemul vascular.
Fasolea neagră - o cană cu acest aliment furnizează 120-320 mg magneziu, ce previne apariţia tulburărilor cardiace.
Coacăzele - au o mare concentraţie de minerale şi de vitamine (B, C, D, E) şi sunt excelente pentru circulaţie.
Zmeura - acţionează ca o aspirină naturală, întărind sistemul imunitar.
Murele - sunt considerate de specialişti fructe cardioactive, ajutând la funcţionarea optimă a cordului.
Socul - îmbunătăţeşte circulaţia.
Piersicile - au multe vitamine şi oligoelemente ce protejează inima.
Cireşele - împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu.
Rubarba - fortifică inima şi scade tensiunea arterială.
Grepfrutul - previne obstrucţiile vasculare şi tromboza.
Ciuperca shitake - reduce colesterolul rău.
Ridichea - apără împotriva atacurilor de inimă.
Prunele - previn tromboza.
Curmalele - sunt bogate în fier, calciu şi potasiu, reduc tensiunea arterială şi protejează împotriva aterosclerozei.
Afinele - ajută la elasticitatea vaselor sangvine.
Ovăzul - conţine acizi graşi, benefici în bolile cardiovasculare.
Porumbul - bogat în vitaminele D şi K.

Intestine/stomac
Tinctura de fenicul - protejează mucoasele intestinale.
Păstârnacul - stimulează digestia.
Mango - are vitamina A şi antioxidanţi ce apără mucoasa intestinală.
Arpacaşul - aduce în organism necesarul de fibre, magneziu şi fosfor pentru o digestie sănătoasă.
Mărarul - ameliorează indigestia.
Soia - are proprietăţi anticancerigene.
Nucile - conţin o formă purificată de Omega 3, ce ajută la reducerea riscului de cancer al intestinelor.

Ficat
Anghinarea - are proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii săi previn bolile hepatice.
Sucul de ridiche - stimulează secreţia bilei.
Conopida - contribuie la protejarea şi îmbunătăţirea activităţii ficatului.
Drojdia de bere - este o importantă sursă de vitamina B şi detoxifică ficatul.
Năsturelul - e folosit la producerea muştarului şi a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei şi al ficatului.
Păpădia - reduce colesterolul şi ajută la buna funcţionare a ficatului.
Menta - uleiurile sale esenţiale stimulează secreţia biliară şi ajută la calmarea crampelor.

Oase
Migdalele - conţin mult magneziu, fapt ce ajută oasele să rămână sănătoase.
Spanacul - contribuie la rezistenţa oaselor şi la funcţionarea muşchilor.
Meiul - este bun în special pentru copii, cărora le întăreşte dinţii şi oasele şi le stimulează creşterea.
Secara - benefică pentru dinţi, oase şi muşchi. E o sursă ideală de oligoelemente precum complexul de vitamine B, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc.
Caju - plin de vitamine şi de fosfor, este deosebit de util pentru oase şi dinţi.

Piele
Pepenele - are puţine calorii şi este bun pentru menţinerea fermităţii pielii.
Cimbrul - detoxifică organismul şi redă strălucirea pielii.
Hreanul - regenerează părul, pielea şi unghiile.
Muştarul - reglează fluxul sangvin la nivelul pielii.
Grâul - are calciu, acizi graşi şi dioxid de siliciu, ce contribuie la sănătatea pielii, părului şi unghiilor.
Orzul - conţine substanţe bioactive, înfrumuseţează şi revitalizează.

Rinichi
Sfecla roşie - stimulează arderile celulare.
Vişinele - conţin potasiu.
Castravetele - are multă apă şi stimulează activitatea rinichilor.
Ţelina - protejează aceste organe de virusuri.
Varza roşie - aminoacizii şi proteinele sale acţionează ca un filtru pentru rinichi.
Gulia - vitamina C din aceasta apără celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează.
Ridichea neagră - are proprietăţi de antibiotice naturale.
Varza murată - contribuie la detoxificare.
Hrişca - e indicată în cazul bolilor de rinichi, în diabet şi în hipertensiune arterială.
Pătrunjelul - deţine combinaţia ideală de minerale ce curăţă rinichii.

- Pe lângă toate acestea, este bine să consumaţi iaurt degresat, brânză, lapte, carne de iepure, de vită, de pasăre de curte şi peşte, ouă şi produse apicole.