Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Românii ţin la tradiţii, iar cea a meselor îmbelşugate de Sărbători n-a lipsit aproape din nicio casă. Însă, de multe ori, alimentele combinate nefast duc la apariţia unor disconforturi gastrice. Indigestia şi arsurile stomacului sunt cauzate de creşterea sau descreşterea secreţiei de acid gastric şi a altor enzime cu un rol important în digestie, iar simptomele includ arsuri, gaze, greaţă, senzaţia de balonare şi reflux esofagian. Iată câteva metode de detoxificare binevenite după carne grasă, sarmale, cartofi, alcool şi cozonac.

Ceaiurile alină durerile stomacale
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru detoxificarea de după Sărbători este sucul de morcovi şi de sfeclă băut dimineaţa, pe stomacul gol.
De asemenea, specialiştii recomandă şi ceaiuri faimoase pentru efectele lor. Cel de mentă este antispasmodic, deci reprezintă un bun remediu contra crampelor stomacale. Ceaiul de muşeţel permite eliberarea gazelor, cel de ghimbir reduce balonarea şi durerea, iar gelul de aloe vera alină durerile stomacului.

Greaţa dispare cu aloe vera
Atunci când ceva „cade greu” la stomac apare senzaţia de greaţă şi vă simţiţi stomacul prea-plin. În astfel de situaţii puteţi să apelaţi la ajutorul naturii şi veţi scăpa rapid de neplăceri. Remediile vin din partea câtorva plante comune. Aloe vera este ideală dacă beţi un sfert de cană cu suc pe stomacul gol dimineaţa şi seara. De asemenea, vă puteţi face o infuzie din rădăcină de ghimbir dintr-un vârf de linguriţă la 150 ml de apă.
Seminţele de in ajută dacă beţi trei căni cu infuzie înainte de cele trei mese principale (o linguriţă la 250 ml de apă). Şi roiniţa este recomandată - o linguriţă cu plantă la o cană cu apă, două-trei căni pe zi. O altă plantă ce luptă împotriva greţurilor este rozmarinul. Se beau două căni pe zi, cu o linguriţă cu plantă uscată la 200 ml de apă.
Şi lămâia este eficientă - beţi suc diluat într-o jumătate de pahar cu apă.

Muşeţelul îndepărtează arsurile gastrice
În cazul în care vă supără arsurile gastrice şi durerile de stomac, pot fi de ajutor medicamentele cu efect antiacid, dar natura oferă alternative.
Infuziile din plante sunt cele mai utile. Puneţi două-trei linguriţe cu mentă uscată la 200 ml de apă clocotită, lăsaţi să infuzeze zece minute într-un vas acoperit, apoi strecuraţi lichidul. Ceaiul nu se îndulceşte şi trebuie băut lent, cu înghiţituri mici.
Infuzia de cimbrişor se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată la 500 ml de apă şi se beau trei căni pe zi. Vă pot ajuta şi două căni pe zi cu o infuzie de seminţe de anason, realizată dintr-o jumătate de linguriţă cu seminţe la 250 ml de apă.
Pentru infuzia de muşeţel vă sunt necesare două linguriţe cu flori uscate la 250 ml de apă clocotită şi se beau trei-patru căni pe zi. O altă infuzie ajutătoare este cea cu cimbru de grădină (lămâiţă) - o lingură cu plantă la 250 ml de apă - din care se beau patru căni pe zi, îndulcite cu miere.

Criza de bilă, calmată cu anghinare
Cel mai rău au suferit de Sărbători cei care au probleme cu bila. Consumul mâncărurilor greu digerabile poate avea drept consecinţă apariţia unor dureri ascuţite în zona ficatului. În această situaţie ajută ierburile ce au ca efect stimularea activităţii veziculei biliare. Infuzia de sunătoare, preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită, poate fi de ajutor. Se beau trei astfel de căni pe zi.
De asemenea, din infuzia de păpădie făcută dintr-o linguriţă cu plantă la 200 ml apă clocotită se beau trei căni pe zi, după mese. Şi coada-şoricelului calmează durerile bilei dacă luaţi o jumătate de pahar cu infuzie de trei ori pe zi, punând o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.
Anghinarea face minuni. Beţi o jumătate de cană cu ceai concentrat dimineaţa, pe stomacul gol, după care staţi întins pe partea dreaptă, pentru a ajuta bila să dreneze.

Limonadă pentru mahmureală
Nici excesul de băuturi alcoolice nu trebuie neglijat, deoarece vă poate da dureri de cap mult timp după ce aţi petrecut. Pentru a preveni stările de vomă şi pentru stoparea durerilor de cap, băutura cea mai de preţ este… limonada. Sucul proaspăt de la o lămâie, amestecat cu una-două linguriţe cu miere şi apă, vă pune rapid pe picioare.
În general, alcoolul deshidratează organismul şi de aceea simţiţi nevoia să beţi cât mai multă apă. Totuşi, când vă treziţi, nu beţi apă, pentru că aveţi toate şansele să căpătaţi o durere mare de cap, iar starea de mahmureală nu va dispărea. Prima dată consumaţi limonadă, dacă puteţi mâncaţi şi ceva uşor, şi abia după aceea hidrataţi-vă cu multă apă. Pe lângă stările de vomă înlăturate de limonadă, aceasta vitaminizează organismul şi previne stările gripale.

Patru condimente folositoare

Piperul acţionează în special asupra tractului digestiv, fiind totodată o sursă de vitamine (A, K) şi de minerale (calciu, cupru, fier, magneziu şi potasiu). Chimenul este şi el un antiinflamator de excepţie. Are proprietăţi diuretice şi serveşte drept remediu pentru cazurile de diaree. Nucşoara combate stările de greaţă şi vărsăturile. Totodată, ajută şi la o mai bună digestie. Scorţişoara controlează colesterolul şi are efect antioxidant. De asemenea, atenuează durerile acute abdominale, previne coagularea, controlează cantitatea de zahăr din sânge şi îmbunătăţeşte activitatea sistemului digestiv.

Exemplu de regim de recuperare

În cazul în care afecţiunile provocate de alimentele grele consumate de Sărbători nu trec uşor, trebuie să ţineţi un regim pentru detoxificarea organismului. Adoptaţi o dietă lejeră, fără grăsimi, prăjeli şi dulciuri. În prima zi consumaţi doar lichide, ca să permiteţi sistemului digestiv să se refacă - supe de zarzavat strecurate şi ceaiuri. A doua zi puteţi introduce piureurile de legume, orezul şi pastele făinoase. Adăugaţi în mâncarea de regim puţin ghimbir, coriandru şi busuioc, ce favorizează digestia. Dacă vă simţiţi mai bine şi simptomele au dispărut, puteţi începe din cea de-a treia zi, treptat, să consumaţi lactate, ouă fierte, carne slabă, perişoare sau budinci.