Main menu

header

de Cristina Cristache

Este bogat în fier, vitaminele A şi C şi, chiar dacă astăzi nu lipseşte din bucătăria unei gospodine, a fost iniţial folosit pentru proprietăţile sale terapeutice. Coriandrul, căci despre el vorbim, poate fi de ajutor în cazul multor afecţiuni, de la cele digestive până la cele oculare, nervoase sau sexuale. Este cunoscut de mai bine de 2.000 de ani, seminţele sale fiind menţionate în vechile scrieri sanscrite şi descoperite chiar şi în mormintele egiptene.

„Iarba fericirii”... în cuplu
Este considerat un bun afrodiziac din vremuri străvechi şi, datorită acestei proprietăţi, egiptenii îl numeau „iarba fericirii”. Bogat în fitoestrogeni, poate fi consumat în special de femei, deoarece creşte libidoul, iar în cazul bărbaţilor este stimulator al circulaţiei sangvine în organele din sfera genitală. În povestea „O mie şi una de nopţi” se spunea că un negustor nu putea avea copii. După vârsta de 40 de ani, el s-a tratat de sterilitate cu un amestec care conţinea şi frunze crude de coriandru. Cartea, cu o vechime de peste 1.000 de ani, este dovada clară că efectele afrodiziace ale coriandrului erau cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

Numai bun pentru o digestie bună
Studiile au demonstrat că această plantă conţine ulei volatil, lipide, amidon, pectine, minerale. Prin conţinutul său, coriandrul calmează durerile abdominale, previne apariţia gazelor intestinale, îmbunătăţeşte digestia, stimulează secreţia sucurilor digestive. Este o sursă de bioflavonoide, utile în cazul hemoroizilor, varicelor şi al altor probleme ale venelor. Îl puteţi consuma la fiecare masă, ca adaos în supă, salată sau în omleta de la micul dejun.

Previne îmbătrânirea prematură a ochilor
Coriandrul dispune de o mulţime de antioxidanţi, vitamine şi minerale, precum fosforul, capabile să prevină uzura ochilor şi scăderea acuităţii vizuale. Întrucât este un dezinfectant cu bogate proprietăţi antimicrobiene, protejează ochii de boli contagioase, cum este conjunctivita, iar în caz de infectare, conţinutul bogat în vitaminele A şi C, dar şi în fosfor, ajută la îndepărtarea primelor simptome ale conjunctivitei. În cazul acestei afecţiuni se pun la colţurile ochilor câte două picături de suc din frunze proaspete, diluat în apă fiartă şi răcită.

Combate reumatismul şi diminuează colesterolul
Infuzia de coriandru este benefică în sintetizarea vitaminelor A, B1, B2, C şi a fierului. Una-două linguriţe de infuzie de coriandru sunt extrem de benefice în tratarea tulburărilor digestive, anorexiei, dar şi în scăderea colesterolului rău din sânge. Pentru eliminarea durerilor reumatice se poate aplica o pastă obţinută din seminţe pisate de coriandru şi apă caldă sau ceai. Tot ca analgezic poate fi folosit de doamnele cu dureri şi dereglări menstruale.

Linişteşte şi tonifiază totodată
Studii făcute în spitale din Asia au arătat că acest condiment are efecte anxiolitice şi calmante, fiind recomandat în anxietate, oboseală cronică, deficienţe de memorie, migrene, epuizare nervoasă sau depresie. Pasta obţinută din frunzele plantei este ideală pentru tratarea durerilor de cap, dar şi a umflăturilor. În plus, este utilă pentru persoanele care au probleme ale sistemului circulator periferic. În Asia, pasta de seminţe este folosită în tratarea ulceraţiilor cavităţii bucale, deoarece efectul dezinfectant al componentelor din frunză împiedică infectarea rănilor deschise. Este util în bolile dinţilor, dar şi pentru împrospătarea respiraţiei, deci poate înlocui guma de mestecat după fiecare masă.

Reduce riscul de apariţie a cancerului

Într-un mare număr de studii epidemiologice au fost identificate relaţii clare între apariţia cancerelor şi consumul anumitor alimente cum ar fi carnea, îndulcitorii artificiali, E-urile. Testele realizate pe animale au demonstrat că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru proaspăt măcinate a redus valorile parametrilor tumorali. În cazul combinării cu radioterapia, efectele de protecţie împotriva instalării tumorilor au fost mult amplificate. Coriandrul este bogat într-o substanţă aromatică numită coriandrol, care s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun în cancerul ficatului. În studiile pe animale s-a constatat că această substanţă blochează legarea aflatoxinei de ADN, aceasta producând la oameni cancer hepatic. Se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe cu pulbere de coriandru măcinat în ziua respectivă, în cure de minimum trei luni. Acelaşi tratament este recomandat şi în cancerul de colon sau de sân, cu precizarea că dieta va fi foarte săracă în grăsimi de orice fel.

- Este utilizat în bucătărie şi în medicină încă de pe vremea lui Hipocrate.
- Consumul de coriandru nu are niciun fel de contraindicaţii.