Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În sezonul rece, afecţiunile respiratorii, precum faringita sau laringita, sunt din ce în ce mai frecvente. Din fericire, pervinca vă poate reda rapid starea de bine. Totul e să ştiţi cum să o folosiţi.

Limitează efectul inflamaţiei
Pervinca sau Vinca minor este cunoscută în popor şi sub denumirea de bărbănoc, bănuţ, caprifoi, coada-vânătorului, cununiţă, ponchin, sacfin, sacsău, saşeu sau saschiu. Planta este stufoasă şi mică, de 20-60 de centimetri înălţime, şi se cultivă în zonele temperate. O puteţi recunoaşte după frunzele lanceolate, de culoare verde-închis, florile micuţe, cu cinci petale, albe, roşii sau purpuriu-lavand. De la saschiu se recoltează partea aeriană a plantei, în timpul înfloririi - care ţine până în luna octombrie. În compoziţia bărbănocului intră alcaloizi indolici, aminoacizi liberi, acizi fenolici, acid ursolic, tanin, fitosteroli, carotenoide, enzime, alantoină, vitamina C, săruri minerale etc. Toţi aceşti compuşi ajută organismul să crească imunitatea şi să lupte cu afecţiunile respiratorii, planta având în acelaşi timp proprietăţi astringente, ea calmează durerile şi reduce efectul inflamaţiei.

Beţi zilnic două căni cu infuzie
Pentru tratarea amigdalitei, a faringitei sau a laringitei e suficient să beţi zilnic două căni cu infuzie din plantă. Aceasta se prepară foarte uşor: puneţi o mână cu plantă la infuzat în două căni cu apă clocotită şi lăsaţi vasul acoperit timp de zece minute, după care puteţi consuma lichidul astfel preparat. Însă, e bine să ştiţi că infuzia are şi efect laxativ, aşa că e de preferat să o beţi dimineaţa şi seara, înainte de masă. Acelaşi remediu e util şi în caz de anemie, convalescenţă sau ameţeli. Răceala trece şi dacă veţi consuma planta sub formă de decoct sau macerat. Pentru prepararea decoctului puneţi 40 de grame de frunze uscate la un litru de apă şi fierbeţi-le timp de două-trei minute, apoi lăsaţi-le 10 minute la infuzat şi beţi lichidul zilnic, în trei etape. Sub această formă, pervinca va scădea şi tensiunea arterială, în cazul în care aveţi astfel de probleme, dar e recomandată, neîndulcită, şi persoanelor care suferă de diabet sau celor bolnave de leucoree - în loc de apa zilnică. În ceea ce priveşte maceratul, puneţi 100 de grame de frunze uscate şi mărunţite într-un litru de vin roşu timp de zece zile, după care consumaţi zilnic între două şi patru linguri cu lichid înainte de mese. Maceratul poate fi folosit atât în scop profilactic, cât şi terapeutic.

Oxigenează muşchiul cardiac
Planta mai are proprietăţi vasodilatatoare, este hipotensivă, coronarodilatatoare şi utilă în hipertensiune arterială. Relaxează musculatura netedă a arterelor, îmbunătăţeşte oxigenarea muşchiului cardiac, creşte circulaţia cerebrală, stimulează metabolismul neuronal şi are acţiune hipoglicemiantă. De asemenea, saschiul este recomandat şi în cazul bolilor cardiovasculare şi persoanelor care fac recuperare în urma unui accident cerebral. Iată însă cum se foloseşte planta în aceste situaţii: pentru diabetul zaharat se iau câte 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi, în caz de hipermenoree însoţită de dureri abdominale sunt recomandate câte cinci picături de tinctură de trei ori pe zi, iar pentru impotenţă se recomandă 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi. Pervinca mai e recomandată în caz de constipaţie şi retenţie de lichide în organism, ea combate hemoragiile nazale şi reduce senzaţia de sete. Este considerat cel mai bun remediu pentru persoanele în vârstă cu probleme de circulaţie cerebrală, cu pierderea memoriei şi îmbătrânirea prematură a ţesuturilor din creier, adică bolnavilor de Alzheimer.

Opreşte hemoragiile menstruale

Planta e cunoscută în popor pentru capacitatea pe care o are de a stopa hemoragiile menstruale abundente. Pentru aceasta se bea ceai din pervincă împreună cu coada-calului. După naştere, lăuzele beau infuzie din această plantă combinată cu lemnul-domnului, pentru a opri durerile şi sângerarea, iar tinerele mame consumau zilnic ceai din flori de saschiu după ce înţărcau copiii, pentru a opri secreţia de lapte.

- Pervinca este contraindicată persoanelor diagnosticate cu tumori cerebrale, glaucom, dar şi epilepticilor şi femeilor însărcinate.