Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Util în caz de dischinezii biliare, dar şi în caz de gripă, unguraşul este o plantă din flora spontană, ce aparţine familiei Laminaceae. Creşte în locuri însorite, aride, pe pajiştile aflate la marginea drumurilor şi a gardurilor şi îl puteţi recunoaşte uşor după tulpina înaltă de 50-80 de centimetri şi după perii cu care este acoperit. De asemenea, florile sunt mici, de culoare albă, iar în scop fitoterapeutic se folosesc atât ele, cât şi frunzele.

Cunoscut şi pentru că tratează malaria
Unguraşul, care de-a lungul vremii a căpătat denumiri populare precum cătuşnică, voronic, bălţătură sau unsuroasă, este o plantă medicinală apreciată în terapiile naturiste încă din timpuri străvechi, pentru efectele vindecătoare pe care le are, în special asupra tuberculozei şi malariei. Datorită principiilor plantei - saponină, substanţe amare, uleiuri volatile, materii tanante, mucilagii, acid ursolic şi alcaloid -, aceasta are capacitatea de a regla activitatea inimii, este astringentă, antispastică, expectorantă şi măreşte secreţia bilei, ajutând astfel la descongestionarea ficatului. În plus, este şi emolientă şi cicatrizantă.

Scade febra
Planta este întrebuinţată în combaterea secreţiilor bronhice, calmează stările de spasm în tusea convulsivă şi astm, are proprietatea de a scădea febra şi de a regla ritmul cardiac. De aceea, în caz de răceală e indicat să consumaţi zilnic două-trei căni cu infuzie din plantă, pe care o puteţi procura de la Plafar. Ceaiul trebuie băut înainte de masă şi să fie mai concentrat, aşa că pentru prepararea lui e bine să puneţi două linguri cu unguraş la o cană cu apă. Tusea şi febra vor trece în două-trei zile, însă pentru ca efectul să nu fie doar unul de moment e bine să beţi infuzia cel puţin timp de o săptămână, neîntrerupt.
De asemenea, puteţi consuma ceai de unguraş şi cu scop profilactic, câte o cană pe zi. Tot în caz de gripă puteţi apela şi la planta macerată în vin. Puneţi trei pumni cu plantă (aproximativ 50-60 de grame) într-un litru cu vin şi lăsaţi la macerat într-un borcan închis, pe care-l veţi agita puţin zilnic, după care veţi strecura lichidul şi-l veţi pune tot într-un recipient închis. E indicat să beţi 100 de mililitri zilnic.

Stimulează pofta de mâncare

Infuzia din această plantă mai este utilizată ca tratament pentru stimularea poftei de mâncare, în cazul perturbărilor ritmului cardiac, bronşitei cronice, în caz de anorexie sau chiar pentru a scăpa de durerile la rinichi sau ficat ori pentru tratarea ameţelilor. Pentru toate afecţiunile menţionate se poate utiliza şi pulberea de unguraş, preparată din planta aeriană a plantei, pe care o veţi folosi uscată. La nevoie, ţineţi puţin praf obţinut din plantă sub limbă, iar după zece minute puteţi să-l înghiţiţi.

- În cazul rănilor sau al ulceraţiilor purulente puteţi folosi comprese cu ceai pe zona afectată.
- Cura cu ceai de unguraş este indicată şi în caz de dischinezie biliară.