Main menu

header

13-10-1de Gabriela Niculescu

Imunitatea este capacitatea organismului de a opune rezistenţă factorilor agresori externi, de obicei microbi. Ea poate fi naturală sau dobândită. La amplificarea imunităţii pot contribui cu succes produsele apicole, deoarece au efecte antimicrobiene. Cel mai indicat mod de a proteja organismul este consumul de cocteiluri apicole individualizate. Doctor Mirela Stranţ (foto), medic specialist în apifitoterapie la CasaBio din Cluj, vă spune cum ajută fiecare produs apicol.

„Asigură toată gama de nutrienţi necesari”
Pentru a beneficia de un efect maximal al cocteilurilor apicole este necesar să luaţi un produs special adaptat nevoilor şi particularităţilor dumneavoastră. Pentru aceasta aveţi nevoie de un apispecialist, care să vă îndrume şi să vă urmărească. „Combinate în anumite doze şi în funcţie de afecţiunea, vârsta şi greutatea pacientului, produsele apicole dau rezultate excepţionale în stimularea imunităţii pe termen lung. Totodată, ajută organismul să se regenereze şi să se vindece atunci când e cazul”, ne-a spus doctor Mirela Stranţ. „Toate organele interne vor beneficia de pe urma consumului unui astfel de cocteil apicol, cum ne place să îi spunem, deoarece, împreună, pot asigura toată gama de nutrienţi necesari organismului pentru o funcţionare optimă şi sănătate excelentă. Sistemul imunitar, ficatul şi tot sistemul digestiv, aparatul urogenital şi sistemul nervos vor beneficia din plin de efectele cocteilului apicol. Pielea va străluci, părul se va îndesi şi unghiile se vor întări. Starea de bine generală cunoaşte un salt calitativ deosebit la cei care consumă preţioasele produse apicole”, a adăugat specialista.

Mierea de mană, cea mai bogată în minerale
Mierea conţine peste 415 substanţe diferite: zaharuri, enzime, vitamine, minerale, flavonoide, acizi organici, componente aromatice, pigmenţi, polifenoli, aminoacizi şi altele. Este nutritivă, are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antioxidante, depurative şi cicatrizante.
Mierea de mană este extraflorală şi e de 8-20 de ori mai bogată în minerale decât o miere florală. Conţine mai multe vitamine, pigmenţi, răşini, uleiuri volatile şi, totodată, are inhibină, cu o puternică acţiune bactericidă. Ea este utilă persoanelor care au sistemul imunitar slăbit.

Propolisul, puternic remediu natural antiinfecţios
Propolisul, prin multitudinea de principii active constituente, are proprietăţi antivirale, antiparazitare, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antitumorale, vasorelaxante, antioxidante şi vasoprotective. Studiile moderne privitoare la proprietăţile propolisului au relevat concluzii excepţionale: el este activ pe nu mai puţin de 21 de bacterii, nouă specii de ciuperci parazite şi 30 de tipuri de virusuri, inclusiv varietăţile lor. Putem spune deci fără să ne fie teamă că greşim că propolisul este cel mai puternic remediu natural antiinfecţios cunoscut.

Păstura întăreşte puterea de adaptare
Consumarea păsturii, numită şi „pâinea albinelor”, duce la o creştere a capacităţii imunitare şi a funcţionalităţii organismului, la o ameliorare a gradului de adaptabilitate a organismului şi la diminuarea stării de oboseală. Acest produs apicol poate fi administrat cu încredere şi copiilor, având efecte bune de vitaminizare şi de întărire a imunităţii.

Polenul, un superaliment
Polenul crud este cu până la 40% mai activ decât cel uscat. El este un superaliment care conţine o multitudine de vitamine, minerale, proteine, enzime, acizi graşi, glucide, antioxidanţi şi altele. Are foarte multe proprietăţi: stimulent general al organismului, energizant, stimulent imunitar, antioxidant, reechilibrează flora intestinală, trofic hepatic, remineralizant, antigeriatric.

Lăptişorul de matcă activează celulele stem
Lăptişorul de matcă este un superconcentrat de factori nutriţionali, cu rol stimulent al celulelor stem şi al imunităţii, creşte performanţa şi rezistenţa organismului, este reglator hormonal, reîntineritor, are rol în menţinerea normală a funcţiilor cerebrale şi multe alte proprietăţi benefice.

Reţete

„Cafeaua” de dimineaţă
Ingrediente: 300 ml de apă sau, mai indicat, suc de fructe proaspăt stors, 1-2 linguri cu polen crud, 1-2 linguriţe cu miere de mană, la care se poate adăuga şi 1 linguriţă rasă cu pulbere de acai sau de cătină (uscată şi măcinată).
Mod de preparare: se amestecă bine ingredientele şi după cinci minute se poate consuma. Se poate adăuga, pentru gust, pudră de scorţişoară sau de cardamom.
Această băutură este revigorantă şi asigură un tonus bun pentru întreaga zi. În plus, ajută la o bună digestie, la păstrarea unei flore intestinale sănătoasă şi la întărirea imunităţii, precum şi la un tonus psihic bun.
Pentru copii, puneţi doar una-două linguriţe cu polen şi puteţi adăuga un fruct ecologic moale - banană, piersică, pară.
Dacă vă aflaţi într-o perioadă solicitantă, se poate adăuga în acest mix o lingură cu pudră proteică de cânepă şi o linguriţă cu păstură.

Antistres şi antidepresiv
Ingrediente: 1 kg miere de mană, 300 g polen crud, 100 g păstură crudă, 30 g lăptişor de matcă, 100 g propolis brut şi 100 g seminţe de cânepă măcinate.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele cu o lingură de lemn într-un borcan cu capac ermetic şi se păstrează la frigider.
Se iau două linguri pe zi cu 30 de minute înainte de masă, până la terminarea cantităţii. Seminţele de cânepă se pot înlocui cu nucă măcinată, cu migdale rase (mai ales când există şi hiperaciditate) sau cu seminţe de dovleac (pentru cei care suferă de prostată).
Dacă perioada e solicitantă sau depresia accentuată se poate creşte cantitatea de lăptişor de matcă până la 50-60 g. Bărbaţii pot folosi în loc de lăptişor de matcă apilarnil, în aceleaşi cantităţi.
La copii, doza de lăptişor de matcă este pe jumătate - se iau două-trei linguriţe pe zi.
Dacă suferiţi de insomnie, mierea de mană poate fi înlocuită cu miere de tei, de lavandă sau de salcâm.

Imunostimulator
Ingrediente: 1 kg miere de mană, 100 g păstură crudă, 300 g polen crud, 35 g lăptişor de matcă, tinctură de propolis sau extract apos de propolis în funcţie de câte kilograme aveţi (înmulţiţi numărul de kilograme cu doi şi obţineţi cantitatea, în mililitri, de care aveţi nevoie).
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele cu lingura de lemn şi se păstrează în frigider.
Se ia o lingură de două ori pe zi, până se termină cantitatea de amestec. Se poate relua după cinci luni.

„Contra poluării, orice produs apicol e bun, dar în special propolisul şi, de asemenea, consumul cât mai mare de crudităţi: fructe, legume ecologice, seminţe crude, germeni de seminţe sau cereale“ (doctor Mirela Stranţ)