Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Deşi poate părea greu de crezut, există situaţii în care alimentaţia este principala vinovată pentru frigul resimţit, nu doar temperaturile scăzute. De aceea, e important ca fiecare persoană să cunoască şi să consume produse despre care se spune că ţin de cald. În acest fel veţi reuşi să ţineţi la distanţă şi răceala.

Ceaiul de coada-calului ţine gerul la distanţă
Dintre elementele ce ţin frigul la distanţă amintim: supele calde de legume (conferă senzaţia de căldură încă de la primele linguri), condimentele ca ardeiul iute sau piperul, ceaiul de coada-calului (utilizat în medicina tradiţională ca sursă de acid salicilic, adică aspirină) sau cel de muşeţel, îndulcit cu miere şi puţină lămâie.
Alimentele cu un conţinut ridicat de vitamina B3 sunt şi ele indicate în această perioadă, deoarece stabilizează sistemul nervos şi îl stimulează pe cel circulator. Printre acestea se numără: ouăle, brânza, ficatul de pasăre şi alunele.
De asemenea, zece migdale înmuiate în apă sau în lapte şi consumate în fiecare dimineaţă vă vor ţine de cald pe parcursul întregii zile.

Proteinele ridică nivelul pH-ului sangvin
În sezonul rece e necesar să consumaţi cât mai multe proteine, deoarece acestea ridică nivelul pH-ului sangvin şi astfel încălzeşte sângele. Proteinele pot fi luate din carne (în special cea roşie, bogată în fier, de care corpul are nevoie pentru a stimula producţia de hormoni tiroidieni ce produc energie termică în organism) şi ouă, dar echilibrarea pH-ului poate avea loc şi cu ajutorul untului sau al uleiului de măsline, spre exemplu.

Rădăcinoasele au proprietăţi antiseptice
Fructele şi legumele proaspete sunt şi ele indispensabile. Dintre acestea, recomandate sunt: piersicile, caisele, merele şi papaya, ce stimulează circulaţia sângelui. Şi citricele sunt perfecte pentru a face faţă gerului, ele oferind necesarul de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Dintre legume, specialiştii recomandă spanacul - bogat în fier - cartofii, ceapa şi rădăcinoasele, ce au proprietăţi antiseptice. Asta nu înseamnă că nu aveţi voie să consumaţi şi alte fructe şi legume, dar dacă nu vreţi să „îngheţaţi” e recomandat să le introduceţi pe acestea cât mai des în meniu.

Şi susanul creşte temperatura
Pentru desert sau pentru gustarea dintre mese puteţi apela fie la seminţele de dovleac proaspete, fie la fructele uscate, seminţele de chimion (ce pot fi utilizate pentru aromă în preparatele ce conţin legume verzi ori în clătite) sau la seminţele de susan - albe sau negre - ce ridică temperatura după digestie.
Alte alimente care vă mai pot fi de ajutor sunt: usturoiul, ghimbirul (pus în supe sau servit alături de legume fierte), scorţişoara, feniculul sau şofranul.

Pont! În meniul de iarnă trebuie incluse pastele făinoase şi cartofii, cu moderaţie însă, deoarece conţin multe calorii. Acestea eliberează lent glucoză în organism, ea reprezentând o adevărată sursă de energie în acest sezon.