Main menu

header

de Anda Postolache

Tătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă medicinală folosită pentru a vindeca mai rapid entorsele şi luxaţiile, dar s-a dovedit eficientă şi în cazul tumorilor, graţie uleiului volatil pe care îl conţine, ce are efecte cicatrizante şi hemostatice.

Cataplasme pentru luxaţii
Pentru luxaţii, entorse şi chiar fracturi, se utilizează pasta de tătăneasă, ce se prepară în felul următor: se macină cu ajutorul râşniţei pentru cafea rădăcină de tătăneasă uscată până se obţine un praf. Această pulbere (o linguriţă) se pune într-o ceaşcă, iar deasupra se toarnă puţină apă fierbinte şi câteva picături de ulei. Se amestecă până când se obţine o pastă, iar aceasta se pune într-un tifon, se adaugă un sfert de linguriţă cu pulbere de ardei iute şi se ţine la frigider puţin, înainte de a se aplica pe zonele bolnave. Cataplasma accelerează procesul de refacere a oaselor şi a ligamentelor, grăbind vindecarea.

Preparate miraculoase
Împotriva tumorilor se foloseşte extractul apos, ce se prepară în felul următor: două linguri cu bucăţi de rădăcină de tătăneasă se pun într-o cană cu apă şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Într-o altă cană se pun o linguriţă cu pulbere de frunză de nuc, o linguriţă cu pulbere de muşeţel, o linguriţă cu pulbere de coada-şoricelului şi maximum o jumătate de linguriţă cu pulbere de rostopască. Şi această combinaţie se lasă la macerat tot până dimineaţa. Lichidul rezultat după macerarea tătănesei se filtrează şi se pune la foc mic să fiarbă 20 de minute, împreună cu o cană cu apă. După 20 de minute se adaugă planta de tătăneasă rămasă după filtrare şi se lasă la infuzat zece minute. După aceea se amestecă împreună cu maceratul din prafuri, ce a fost filtrat în prealabil. Se consumă circa un litru de astfel de lichid pe zi, din care prima parte se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se urmează cure de trei luni.

Atenţie! În cazul folosirii tătănesei la copii este indicat să cereţi unui specialist informaţii despre doza optimă.