Main menu

header

de Liliana Simidon

Sciatica este provocată de afectarea nervului sciatic, cel mai mare nerv din corpul omenesc, ce porneşte din partea de jos a măduvii spinării şi se ramifică în coapsă, gambă, laba piciorului, inervând membrele inferioare. Pacienţii trebuie să se ducă imediat la un medic, altfel se poate ajunge la paralizia ireversibilă a membrelor inferioare. Afecţiunea poate fi preîntâmpinată dacă se cunosc unele „secrete”.

Tocurile înalte, una dintre cauze
Printre cauzele sciaticii se numără sedentarismul, greutatea excesivă şi poziţia defectuoasă a corpului, în special la locul de muncă. Cele mai afectate sunt persoanele care cară greutăţi, care se ocupă cu mutări de mobilier şi angajaţii care stau la birou cu spatele încovoiat, în faţa computerului. Şi doamnele care poartă tocuri înalte sunt vulnerabile la această boală. Cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât problemele vor fi mai grave. Alte cauze sunt: vârsta înaintată, deplasarea discului vertebral, nevrita, rănirile sau diabetul zaharat.

Se poate ajunge la hernie de disc vertebral
Cele mai întâlnite simptome sunt: dureri accentuate de spate, ce pot începe brusc sau treptat şi iradiază în membrele inferioare, chiar până la nivelul degetelor.
Ritmul apariţiei durerilor poate să fie la intervale din ce în ce mai scurte, până la o hernie de disc vertebral. Sunt cazuri când apar paralizii ale membrelor inferioare, ce comportă o intervenţie chirurgicală imediată.

Faceţi înot sau gimnastică
Ca primi paşi pe care îi puteţi face este slăbitul - în cazul în care cauza este determinată de kilogramele în exces - şi mişcarea zilnică, în special înotul sau gimnastica.
Fiţi atenţi la poziţia în care staţi pe scaun. Aceasta trebuie să fie cât mai dreaptă, iar scaunul e indicat să fie comod.
Feriţi-vă să ridicaţi greutăţi, nu mergeţi mult timp în maşină la un drum lung, ci faceţi opriri cât mai dese şi nu staţi mult timp în frig, în locuri umede sau unde este curent.

Luaţi suplimente cu ulei de peşte
Potrivit unor studii, sciatica poate să apară din cauza absenţei materiilor grase din organism sau a unui deficit de asimilare a acestora, astfel că administrarea de suplimente ce conţin ulei de ficat de morun poate regla situaţia. De asemenea, o carenţă de fier din organism poate activa sciatica, astfel că sunt binevenite suplimentele ce conţin fier sau plantele, fructele şi legumele crude.

Puneţi local sare încălzită
Pentru a ameliora simptomele sciaticii puteţi pune cataplasme cu făină de muştar, ce se aplică pe traiectul nervului sciatic timp de cel puţin 30 de minute. Dacă pielea este sensibilă, e bine să se folosească muştarul în combinaţie cu făina de in. Cele două tipuri de făină se amestecă bine împreună cu apă la o temperatură de maximum 40°C.
Mai puteţi utiliza cataplasme cu sare grunjoasă, încălzită foarte bine, cu argilă încălzită uşor şi cu nămol sapropelic.
Sunt recomandate şi băile cu flori de fân, în care se adaugă sare grunjoasă (florile de fân trebuie să fie puse în săculeţ de pânză) sau băile de şezut cu coada-calului.

Recomandări

BIO MOBIL - în cazul în care sciatica este însoţită de dureri puternice, masajul blând efectuat cu acest produs poate fi de folos. După masaj este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros decât de obicei.
FLAMISYL - ajută în cazul unor dureri puternice. Se aplică prin masaj uşor, de la zona lombară la cea cervicală. Şi după acest tratament este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros.

Sfat! Faceţi masaj cu uleiuri aromatice de lavandă, de mentă sau de ienupăr.